Hirdetés
Hirdetés

Fájdalmas évforduló

Fájdalmas évforduló Kovászna megye

Csupán egy maréknyi idős ember tartotta fontosnak szerda délután, hogy a sepsiszentgyörgyi Erzsébet parkban a kommunizmus áldozatainak tiszteletére állított kopjafánál megemlékezzen az otthonaikból kitelepített és kényszerlakhelyre hurcolt családok ezreiről.

Hirdetés
Hirdetés

1949. március 3. fekete betűkkel íródott be Románia történelmébe, ugyanis e napra virradóra szedték össze és indították útnak ismeretlen úti cél felé, mindössze egy 5 kg-os batyuval, az osztályellenségnek nyilvánított nemesi családokat és kisbirtokosokat. Az éjszaka leple alatt csendőrök, pártaktivisták és hozzájuk csatlakozott alja emberek verték fel álmukból mindazokat, akik kilenc, tizenkettő, vagy ötven hektár földdel rendelkeztek, és közölték velük, hogy azonnal el kell hagyják az otthonaikat. Minderre az agrárreform álcája mögé bújtatott, de valójában a múltat végleg eltörölni és annak képviselőit megsemmisíteni hivatott, hírhedt ’83-as törvény teremtette meg a lehetőséget.

Pontos adatokkal még mindig nem rendelkezünk, de hozzávetőleg 2792 földtulajdonost és azok 3744 családtagját deportálták azon a gyászos éjszakán – tudhattuk meg Török József, a Volt Politikai Foglyok Szövetsége háromszéki szervezete elnökének ez alkalomból elmondott rövid beszédéből.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások