Felhívás!

Fél év áll rendelkezésre

Fél év áll rendelkezésre Kovászna megye

Március 1-jétől lehet igényelni az életjáradékkönyvek láttamozását a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) megyei kirendeltségeinél. A láttamozási időszak, amely a 2020-as mezőgazdasági évre vonatkozik, augusztus 31-éig tart.

A láttamozáshoz – a koronavírus-járvány miatt életbeléptetett korlátozó intézkedések miatt, a korábbi gyakorlattól eltérően – az életjáradékot élvezőnek nem kell személyesen megjelennie az APIA-nál, a dokumentumokat elektronikus úton, postán vagy futárral is elküldheti.

Az APIA-nak a következő dokumentumok másolatát kell megküldeni: személyi igazolvány, életjáradékkönyv és érvényes bérleti szerződés.

Az érvényben lévő jogszabályok értelmében életjáradékra jogosult az a földtulajdonos, aki megművelés céljából eladja, vagy bérbe adja földterületét.

A törvény hektáronként évi száz eurónak megfelelő lejt állapít meg az eladott, és ötven eurót a bérbe adott területek után. Az életjáradékot a (láttamozott) életjáradékkönyv alapján folyósítják legkésőbb november 30-áig, a folyamatban lévő évet megelőző évre. Az intézkedésnek az a célja, hogy minél kisebb földterület maradjon parlagon.

Az APIA adatai szerint a 2019-es esztendőre 37.532 személynek 46,75 millió lejnyi életjáradékot fizettek ki. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.