Felhívás!

Erdély hangja a divatban

Erdély hangja a divatban Kovászna megye

A szentgyörgyiek által a Com’on pályázat keretében leadott szavazatoknak köszönhetően a fiatal erdélyi divattervezőket és képzőművészeket felkaroló ArtWise Egyesület idén is megszervezhette évadzáró divatbemutatóját a megyeszékhelyen – igaz, a tágabb közönség részvétele nélkül.

Ebből a hátrányból is lehet előnyt kovácsolni, a bemutatón igényes fotós-videós anyag készült, amelyet a továbbiakban minden tervező külön-külön és az egyesület maga is felhasználhat reklámcélokra. A forgatásra szombaton, a Park vendéglőben került sor.

Oláh Ildikó, az ArtWise egyesület egyik alapító tagja elmondta, ezúttal tíz divattervező mutatja be kollekcióját: ruhák, táskák és kiegészítők szerepelnek a felhozatalban.
– Igyekeztem azokat elhozni a mai eseményre, akik valami újszerűt hoznak a divat világába, munkáik szépek, kidolgozottak, és az újrahasznosítás is szívügyük. Vannak köztük olyanok is, akikben megvan a potenciál, de munkáik nem tökéletesek, viszont tudnak innen továbbfejlődni, nekik éppen egy-egy ilyen esemény adhatja meg a motivációt, lehetőséget a továbblépéshez. Larcher Nórának a 2019-ben a Vibe-on látott kollekcióját meghívták a Budapest Central European Fashion Weekre, és éppen ez a célunk, hogy magasabb szintre juttassuk a fiatal divattervezőket. A mostani bemutatón olyan szögekből lehet fényképeket készíteni, olyan részleteket lehet megmutatni, amelyet a nézőkkel zajló eseményeken nem. Remélhetően folytatása is lesz e forgatásnak, oly módon, hogy a vásárlók, a divatvilág szervezői felfigyelnek a most elkészült és világhálón, közösségi oldalakon közzétett anyagra, valakinek a munkáira.
Az újrahasznosítás, a minél kisebb öko-lábnyom sok divattervezőt foglalkoztat: Balázs Enikő turkálóból beszerzett anyagokra különleges printtechnikával nyomtat természetes faleveleket, de van függönyökből és farmerekből készült kollekció is (Pál Bernadett Simpli-city), Larcher Nóra pedig ipari varrodáktól kiselejtezett anyagokból alkot.

Antal Hajnal fóliázott papírcsíkokból készült táskákat hozott: a Barótról induló, most Marosvásárhelyen élő, de lélekben most is idehúzó tervező Selected Bags táskái Erdély-szerte ismertek és kedveltek. A nyolc éve készülő táskák technikailag egyre tökéletesednek, de a termékpaletta is bővül: a női boríték-, kézi és válltáskák, hátizsákok mellett órákat, ajándéktárgyakat, valamint férfiaknak való táskákat tervez készíteni a sok partnerrel együttműködő vállalkozásban. Új anyagokat is készül beszerezni, felhasználni: az ananászlevelekből készülő növényi bőrt, a növényi cellulózból készülő fóliát. A most bemutatott kollekciót több fazonra hajtogatott túlélési fóliába öltözött lányok mutatták be, azt az üzenetet közvetítvén, hogy akinek van saját stílusa, önbizalma, bármit magára vehet, jól áll neki.

Szőcs Ramona menyasszonyiruha-szalont tart fenn Csíkszeredában, de régi vágya volt a ruha-tervezés is, képezte is magát e területen: úgy érzi, csak menyasszonyi ruhák között érzi otthon magát. Az általa hozott kreációkra jellemző az egyszerű szabás és a textúrák gazdagsága. Korábban egy „erdei” esküvőre tervezett bohém kollekciót, most kevésbé extrém kapszula-kollekciót hozott, romantikus, de határozott nőknek.
A Wild to wear márkát képviselő Both Rita is átváltott a messze földről hozatott anyagokról a helyi tervezők által megtervezett mintával helyben nyomtatott anyagok felhasználására. Kavicsok és tüskék című táskakollekcióját a patak által görgetett kövek inspirálták, a téli sötétségben a csillogó bőrök is feltűnnek a művein. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.