Felhívás!

Elhunyt Gidófalva elöljárója

Szombat délután, vélhetően szív­infarktus következtében elhunyt Gidófalva polgármestere, Berde József, aki 2004 óta a község elöljárója. Bár az elöljáróhoz mentőt hívtak, életét már nem tudták megmenteni.

Berde József 1953. augusztus 13-án született. Villanyszerelőként végezte a szakiskolát, azután Sepsiszentgyörgy építőtelepein dolgozott, majd a gidófalvi kollektív gazdaságban vállalt munkát, ahol később csoportfelelős lett, végül a rendszerváltás előtt a kollektív alelnöke is volt egy rövid ideig. 1989 után részvénytársaságot alapított, a tsz hagyatékára alapozva, majd 2000 után lépett be a politikába a Zöld (Ökologista) Párt színiben. Első mandátumát e párt jelöltjeként nyerte el 2004-ben, a következő hármat már RMDSZ-esként. A nyáron esedékes helyhatósági választásokig tisztségének feladatait valószínűleg Jancsó Ernő alpolgármester látja el.

Határozott személyiségű vezetőnek ismerte mindenki, tevékenységét az RMDSZ-en belül és a faluban is nagyra becsülték. 2006-ben, az SZNT felhívására az elsők között terjesztette a helyi testület elé a székelyföldi autonómia-referendum megszervezésére vonatkozó határozattervezetet. 2014-ben azzal került be az országos sajtóhírekbe, hogy a prefektus felszólítása elleni tiltakozásképpen fehér vízhatlan vászonnal takartatta el a község két középületén a magyar feliratot.
A volt polgármestert a községházán, irodájában ravatalozták fel, az RMDSZ tisztségviselői, párttársai tegnap ott vettek tőle végső búcsút. Temetése kedden 14 órától lesz a gidófalvi ravatalozóháztól, a református temetőben.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.