Felhívás!

Elhamarkodott lépés

Mint arról beszámoltunk, a megyehatáron már nem működnek a sertéspestis miatt felállított szűrők (Buzău és Bákó megyék felé), valamint a bodzafordulói polgármesteri hivatal is úgy döntött, hogy keddtől újra működhet a barompiac, amelyet időlegesen felfüggesztettek a fertőzés veszélye miatt. A megyei főállatorvos elhamarkodottnak tartja az utóbbi lépést.
Az említett „szűrőpontokat” még szeptemberben állították fel Szitabodzán, miután felbukkant a fertőzés lehetősége Buzău megyében, a kór országos szintű terjedése következtében pedig még hármat Kovászna, Ozsdola és Bereck területén is kialakítottak a hatóságok, hogy megakadályozzák a betegség terjedését.
– Mivel Buzău megyében nem jelent meg több gócpont, ezért egyelőre felfüggesztettük a megyehatároknál az ellenőrzéseket. A bodzafordulói polgármester akciója – interneten tette közzé, hogy felszabadult a helyi állatpiac – viszont nagyon helytelen. Elhamarkodottan cselekedett. Országos szinten mind az engedélyezett, mind az engedélyek nélküli – ez utóbbihoz tartozik a bodzafordulói vásár is – állatvásárok be vannak zárva. Nálunk a megyében egyetlenegy állatvásár sincs engedélyezve, mert nem teljesítik a követelményeket. Bodzafordulón a vásárban főképpen gabonát értékesítenek, ám ez esetben is csupán előre csomagolt gabonát lehetne árusítani, nem ömlesztettet (aminek a származását nem lehet nyomon követni) – figyelmeztetett dr. Sikó-Barabási Sándor, megyei főállatorvos, elárulva, hogy már Bukarestet is értesítették ez ügyben.
Kérdéseinkre kiderült, hogy abban az esetben, ha mégis tartanak állatvásárt Bodzafordulón, akkor a hatóságok bírságolhatnak: a szervezőket, jelen esetben a polgármesteri hivatalt vonják felelősségre.
A szakember, összegzésképpen elmondta, országos szinten a veszély nem múlt el, csak „stagnál”, az idevágó tiltások továbbra is érvényben vannak. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.