Felhívás!

Egy hónap műanyag nélkül

Egy hónap műanyag nélkül Kovászna megye

Harminc nap a műanyagmentes életmódért – ezzel a mottóval szervezik idén a műanyagmentes júliust. A nemzetközi kihívás célja a hulladék csökkentése és a környezetkímélő megoldások felfedezése a csomagolás terén.

A kezdeményezéshez bárki csatlakozhat, a felhívás megfogalmazásán kívül nem szükséges a közösségi munka – mondta Rácz Anna óvónő, aki harmadik éve hirdeti meg az akciót. Mint mondta, a műanyaggal az egyik legnagyobb gond, hogy többnyire rövid ideig használjuk a belőle készült termékeket, cserébe több száz év az átlagos lebomlási ideje. Ő maga már évek óta próbál műanyagmentes életmódot folytatni, számos fölösleges csomagolóanyagról lemondott.

Az első, hogy nem kér műanyag zacskót vásárláskor, a termékeket saját vászontáskájában méri le, mellőzi a műanyag evőeszközöket is. Ugyanakkor van, amit elkerülhetetlen megvásárolni (fogkrém vagy ásványvíz), de ha a többi felesleges műanyagot csökkentjük, máris sokat tehetünk a környezetért – mondta.

Sepsiszentgyörgyön egyébként a vendéglátóhelyek is látványosan lecsökkentették a műanyag termékek használatát: a szívószálat makarónira vagy kartonra cserélték, néhány helyen pedig a műanyag tányérok, poharak helyett korpából vagy ostyából készült terméket adnak. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. július 5., 22:52
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Például lehetne kezdeni azzal, hogy kivonják a forgalomból a műanyagfóliával bélelt csomagolópapirost, amibe úgyszólván perceken belül belebüdösödik a “hentesáru”!