Felhívás!

Pótolni a pótolhatatlant

A hiányzó, külföldön dolgozó szülők által megvont figyelmet pótolná a Szociális Támogatási Igazgatóság, a Diakónia Alapítvány és a Máltai Szeretetszolgálat, melyek partnerségben pályáznak e cél érdekében uniós támogatásra. A megyeszékhelyen és a hozzá tartozó településeken mintegy 450 gyermek érintett, mondta el lapunknak Sztakics Éva alpolgármester.

A 30 hónapos lefutású program célcsoportját alkotja az óvodástól a XI. osztályosig minden gyerek, akinek egy, esetenként mindkét szülője huzamosabban külföldi munkán tartózkodik. Az 1 millió eurós költségvetésű projekt keretében számtalan érdekes közösségi tevékenységgel kötnék le a gyermekek fizikai-érzelmi energiáit, hiszen – éppen ezért kerültek a városvezetés figyelmébe – ők egyébként igen sok problémát okoznak az iskolákban, környezetükben, így reagálják le a szülő hiányát. Viselkedési zavart produkálnak, hiányzásokat halmoznak, gyakoribb közöttük az iskolaelhagyás, de a legkisebbek esetében is előfordul, hogy nem viszik őket rendszeresen óvodába.

Miután azonosítják az érintett gyerekeket, délutáni tevékenységeket szerveznének nekik, pszichológiai tanácsadásban részesítenék őket, de az itthon levő szülőket – esetleg a megbízott gyámot – is bevonnák a foglalkozásokba, találkozókat szerveznének nekik. Ha minden jól megy, akkor már ősszel elbírálják a pályázatot, és ha megnyerik, akkor már ez évtől megkezdhető a gyakorlatba ültetése – mondta Sztakics Éva. Hozzátette, ebben a pályázatban nem foglalkoznak a Csíki negyedi Ady Endre-iskola, illetve az őrkői iskola érintett növendékeivel, mert számukra a Sepsi GAL Egyesület pályázatában vannak hasonló programkezdeményezések, és egy célcsoport nem foglalható bele szimultán két pályázatba. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.