Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Egy hét két keréken, közösségben, bringás vándortáborban

Egy hét két keréken, közösségben, bringás vándortáborban Kovászna megye

A bringás vándortáborok második székelyföldi turnusának végén elszámoltak és előretekintettek a szervezők azon a sajtótájékoztatón, amelyet hétfőn tartottak a sepsiszentgyörgyi IndDivino étteremben. Jó hír, hogy jövőre is lesz ilyen program, sőt több változatban is hozzáférhető.

Hirdetés
Hirdetés

Székelyföldet is behálózták már a bringás vándortáborok keréknyomai. A magyar kormány által öt éve indított program második idénye zajlott Székelyföldön, tavalyhoz hasonlóan idén is összesen 14 csoport jelentkezett a jó bulinak, csapatépítőnek, de laza történelem-, biológia- és irodalom-, illetve keményebb testnevelés-órának, ugyanakkor digitális méregtelenítésnek is felfogható foglalkozásokra. Nemcsak iskolai osztályok, hanem alapítványok, egyesületek, egyházak, szövetségek is jelentkezhetnek, amennyiben ifjúsági közösséget fognak össze, és fontos számukra a környezet megismerése, a sport.

A túrák hat napot tartanak, étkeztetést, hét éjszakai elszállásolást foglalnak magukba, mindezért egy résztvevőnek 46 ezer forintot, azaz mintegy 600 lejt kell fizetnie. Ez nyilván nem fedezi az összes költséget, a különbséget a magyar állam támogatásából állják.

Digitális detox, ugyanakkor élményinfúzió. Fotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata

A túravezetőket, csoportkísérőket is megfizetik a felelősségteljes munkájukért. Az oktatók (csoportvezetők, osztályfőnökök) számára a bringás tábor egy jó lehetőség, hogy minimális adminisztrációval elvigyék kirándulni tanítványaikat, akiknek arra is alkalmuk nyílik, hogy ismerkedjenek saját korosztályuk fiataljaival, hiszen Csíkszentsimonban és Csíksomlyón a Böjte atya gyermekotthonaiban szállásolják el őket.

Az idei 14 turnusban összesen 272 személy kerekezett székelyföldi útvonalakon, tudtuk meg Zsigmond Józseftől a sajtótájékoztatón. A diákok és kísérő tanáraik mellé a szervezők egy képzett túravezetőt biztosítanak, aki bringajavításból is jeles. Ezt már sokszor kellett élesben is bizonyítaniuk, a 285 km hosszú Sepsiszentgyörgy – Réty – Zabola – Kézdivásárhely – Csíkszentsimon – Nyergestető – Csíksomlyó – Barót – Vadas-tető – Sepsiszentgyörgy útvonalon ugyanis akármi előfordulhat, ideértve azt is, hogy medvével találkoznak, de ilyenre még volt példa.

A bringás táborokhoz a magyar állam biztosítja a terepbiciklit, a láthatóság mellényt, sisakot, kulacsot. Mivel nálunk, Magyarországgal ellentétben, gyakorlatilag nincs olyan kerékpárút, ami optimális lenne az ilyen túrákhoz, sokszor közutakon kell kerekezni, ezért csak 14 éven felüliek jelentkezhetnek. Mindamellett a szervezők igyekeznek olyan kerülő utakra tervezni az útvonalat, ahol a forgalom kisebb, illetve ha mégis nagy forgalmú utakra kényszerülnek, akkor többnyire rendőri kísérettel teszik ezt meg a rendőrséggel kialakított jó partnerségnek köszönhetően – mondta Vargha Fruzsina alpolgármester.

A gelencei templomban. Fotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata

A csoportot vezető oktatóknak – akik nem csak testneveléstanárok lehetnek! – el kell végezniük egy képzést: ezt megtehetik itthon és Magyarországon is, vagy az elméleti részt online sajátíthatják el, a gyakorlatot helyben. A tananyagot a kurzus minden eddigi abszolválója nagyon hasznosnak nyilvánította.

Az idei bringás táborba benevezett csoportok nagy része – szám szerint 11 – Magyarországról érkezett, a szervezők viszont jövőre úgy tervezik, hogy feltornásszák az összes résztvevő számát legkevesebb 20 osztályra, ezen belül pedig erősítik a székelyföldiek, erdélyiek jelenlétét. Ezért a következő hetekben népszerűsítő körútra indulnak erdélyi megyékben, több iskolában terveznek ismertetőket tartani.

A háromszéki diákok aránya eddig még viszonylag kicsi, mert ők úgy gondolják, helyben már mindent ismernek, a gyakorlatban viszont már többször kiderült, hogy számukra is sok új élményt tartogat a program. Nemcsak történelmi, kulturális nevezetességekkel ismerkedhetnek meg, hanem olyan kiajánlott programokon is részt vehetnek, mint a csíkszentsimoni csipszgyárba tett látogatás, vagy őskövületek megnézése Baróton, illetve a tudatmódosító szerek használatát is megtapasztalhatták a drogellenes központ munkatársai által rendelkezésükre bocsátott eszközök révén.

Az pedig hovatartozástól függetlenül rendkívül építő élmény, hogy – előzetes várakozásaikat felülmúlva – a diákok képesek letekerni a közel 300 kilométert, még ha olykor tolni is kell a bicikliket. Közben barátkoznak a természettel, a környékkel, de egymással és tanáraikkal is hétköznapoktól eltérő helyzetekben, tehát a tábor pár napja közösségépítő, – erősítő jelleggel bír. Aki egyszer itthon kerekezett, az magyarországi vándortáborokban is részt vehet: ott nemcsak bringás táborokat, hanem erdei, szakrális és vízi túrákat is szerveznek, ezek pedig újszerű tapasztalatokat kínálhatnak a székelyföldi fiataloknak.

Mivel a helyek viszonylag gyorsan betelnek, a bringás táborokban érdekeltek már most jelezhetik részvételi szándékukat a következő címen: bringasvandor.szeklyfld@gmail.com. Ugyanott kérdéseket is feltehetnek. Ráadásul tavasztól az egyhetes bringás táborokon kívül egy- és háromnapos programokat is szerveznek hasonló keretek között, osztotta meg a hírt Gombos Zoltán: vagyis ugyanúgy túravezetőket biztosítanak, a bicikliket pedig kikölcsönzik nemcsak osztályoknak, hanem akár kisebb csoportoknak és baráti társaságoknak is.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük