Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Duplázódott a pellet ára

Bármilyen megoldást válasszunk lakásunk melegítésére, nem fogjuk olcsón megúszni az előttünk álló fűtési szezont: a villanyáram és földgáz ára az egekben, a tűzifa egyre drágábban, valamint nehezebben beszerezhető. Alternatív megoldást jelenthetnének az olyan faalapú fűtőanyagok, mint például a pellet, de az elmúlt időszakban ez utóbbi is jelentősen megdrágult, és az általunk megkérdezett szakember szerint tavaszig biztosan nem is lesz olcsóbb.

Hirdetés
Hirdetés

A növekvő energiaárak egyre több háromszéki családot késztetnek arra, hogy alternatív fűtőanyagok, fűtési technikák után kutassanak. Az utóbbi években így vált környékünkön is egyre elterjedtebbé a fapellettel való tüzelés, ami nem utolsó sorban környezetbarát megoldás is. Gyártásához nem szükséges újabb fákat kivágni, hiszen a kitermelt faanyag melléktermékeiből, azaz fűrészporból és faforgácsból állítják elő préseléssel. A fűtéshez használt, 5–6 cm nagyságú rudacskákat általában 15 kg-os kiszerelésben, ami időjárási viszonyoktól függően egy kisebb családi ház egynapos fűtésére elegendő mennyiség, vagy 66 zsákot tartalmazó raklap formájában lehet beszerezni. 2 kilogramm pellet égéshője 1 köbméter földgázénak felel meg.

Noha a pellettüzelésű kazán megvásárlása nem olcsó mulatság, és ráadásul jó pár évnek el kell telnie, amíg a befektetés megtérül, az elmúlt években mégis érdemesnek tűnt átállni erre az alternatív fűtőanyagra, ami idén őszre jelentősen megdrágult. Amíg nyáron a 15 kg-os zsák 27–30 lejbe került, addig most ugyanazért a mennyiségért 48–50 lejt is elkérnek. Boér Lehel, a Depo barkácsáruház menedzsere szerint a drágulásnak két oka van: egyrészt a kereslet nagyobb a kínálatnál, másrészt itthon is a nyugati piac által felajánlott árat kell megfizetni a gyártóknak, különben a teljes mennyiséget exportra küldik.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.