Felhívás!

Biohulladékot gyűjtenek

Biohulladékot gyűjtenek Kovászna megye

Még nem telt el egy hónap, mióta a Tega Rt. elkezdte külön gyűjteni a szerves hulladékot Sepsiszentgyörgy néhány lakónegyedében, de a havi értékelőnél jó eredményre számítanak. A cél a nem hasznosítható hulladékmennyiség csökkentése.

A kezdeményezés június végén indult, heti két alkalommal 2-2 órán át lehet a tömbházak bejáratánál elhelyezett tárolókba önteni az összegyűjtött konyhai hulladékot: ételmaradékot, zöldség- és gyümölcsmaradékot, teafiltert, azaz bármilyen lebomló anyagot. Ezek összegyűjtésére a köztisztasági vállalat kis vödröket is ajándékozott a lakóknak, ebbe lehet gyűjteni a biohulladékot, majd kiüríteni a tömbház előtti kukába.

A visszajelzések szerint nem működik még tökéletesen az elképzelés, de történt előrelépés. Többen a vödörre panaszkodnak, hogy túl kicsi, nem lehet a tömbházlakásban tartani az így összegyűjtött maradékot, mert büdös lesz, mások pedig az órarendet nehezményezik. Ugyanakkor többen azt javasolják, hogy a meglévő tárolókban alakítsanak ki biohulladék-lerakót, és bővítsék a szelektív tárolókat is.

Máthé László Tega-igazgató azt mondta: megvárják a havi eredményt, és annak függvényében változtathatnak a gyűjtőedények kihelyezésének időpontján és gyakoriságán. Nem kötelező vederbe gyűjteni a konyhai hulladékot, lehet nagyobb tárolóedényben is, a cél az, hogy szelektíven gyűjtsenek a lakók, és ne kerüljön például műanyag a tárolókba.
Az intézkedést jelenleg az Új negyedben vezették be, és megközelítőleg 3000 ügyfelet érint, de kiterjesztik a város más lakónegyedeire is. Ugyanakkor a vállalat felhívja a figyelmet, hogy akinek nem volt alkalma átvenni az új tárolókat, az a cég Ág utca 1. szám alatt található székhelyén veheti át a vedret személyi igazolvánnyal, naponta 8 és 16 óra között. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.