Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

A fél falut áztatta a víz

A fél falut áztatta a víz Kovászna megye

Vasárnap délután négy óra körül hatalmas eső lett Kiskászonban, Kézdiszentkereszten és Szárazpatak felé is. A víz a borvízéről híres település felét öntözte meg keményen, portákat öntött el, kerteket iszapolt le, emellett pedig Kézdiszentkereszten is hatalmas károkat okozott.

Hirdetés
Hirdetés

A felhőszakadás alig fél óráig tartott, ennyi idő viszont elegendő volt ahhoz, hogy a borvízforrás felé eső falurészt megmocskolja. A településre vezető aszfaltút viszont gyakorlatilag eltűnt a sárréteg alatt, a helybeliek tegnap reggeli terepszemlénk során is takarították az érintett portákat. Az úttal szemközt levő, a borvíz felé vezető kereszteződésnél a hegyoldalból bezúduló víz jó néhány méteren gyakorlatilag leszakította a kerítést.

Benéztünk Marti Gézáék portájára is, a családfő gumicsizmát húzva rendezgetett a leiszapolt, sáros udvaron. Hetvenhét éves édesanyja elmondta: amióta él, nem látott olyan zuhatagot, mint amilyen vasárnap lehullott az égből, a víz percek alatt elborított mindent. Géza megmutatta a pincét is, amiből ugyan a sürgősségi felügyelőség munkatársai még vasárnap kiszivattyúzták a vizet, de már termelődik újra, sok a talajvíz, így jó kétarasznyi állt ismét benne. „A szá­raz­ság miatt a kutat meg kellett mélyíttetnem. Most nézzék meg, belehajolok, és meríteni tudok belőle” – mondja, majd viccesen érzékelteti, hogy mekkora volt a víz a környéken: a szomszéd kutyájának csak a farka látszott ki belőle. Ő maga a fészerből kimentette az árammal működő holmikat, tartva attól, hogy a víz kárt tesz bennük.

Néhány portánál megpróbálták a bezúduló vizet az udvarokon kívül tartani, de nem jártak sikerrel – erre a majd minden ház előtt látható vastag iszap utalt. Az aszfaltút mellett ugyan betonlapokkal borított sáncokat alakítottak ki, de azok felteltek, nem tudták a hatalmas mennyiségű vizet elnyelni. A Cáni-domb alatt levő házak sem úszták meg a zuhatagot, ott a Borvíz-pataka öntött ki, terepszemlénk során még takarították a sarat a porták elől.

A borvíz csermelyével az volt a gond, hogy a zuhatag rengeteg homokot vitt magával, és teljesen feltöltötte a máskor körülbelül másfél méter mély medret, ahonnan a Kászon patakába ömlik bele. Az árkot egyelőre nem tudják kitakarítani, mert – a kiskászoniak úgy tudják – a szentléleki önkormányzat gépésze betegszabadságon van.

A belvíz is sok helyen gondot okozott. A falu bejáratánál több nagy kertet öntött el, és sajnos, ott jártunk idején is esett, így a kiskászoniak feje fölül nem múlt el a veszély. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.