Felhívás!

Állatetetés közterületen

Állatetetés közterületen Kovászna megye

Kényes téma a hajléktalan állatok közterületen való etetése, egy jelzésre viszont ezt a témát jártuk körbe, és iparkodunk úgy beszámolni róla, hogy némi hasznos információval is maradjon az olvasó.

A napokban kaptunk lencsevégre egy érdekes etetési módszert, ami jó példája az „így ne csináljuk” változatnak: a lelkes állatbarát jelentős mennyiségű pástétomot borított ki – a fém dobozokat is a helyszínen hagyva – egy sepsiszentgyörgyi, a Grigore Bălan sugárúton lévő tömbház zöldövezetére (lásd képünkön), és a tömbházlakók elmondásából kiderült, hogy az ilyen akciók elég gyakoriak.

Máthé László, a megyeszékhelyi Tega Rt. köztisztasági vállalat vezetője úgy véli, a higiéniai problémák – napon erjedő élelem – mellett az a gond is fennáll ilyenkor, hogy az etetéssel odaszoktatott ebek területvédő állatokká vállnak, ugatásukkal, esetleges támadásukkal okoznak kellemetlenségeket.

– A közterületen való állatetetés mindig vitákat szít: míg egyes lakók az ugató kutyákra panaszkodnak, és kérik ezek befogását, mások a befogáskor vonják felelősségre a kutyamenhelyen dolgozó kollégákat, és kifogásolják az akciót. A megoldás az lenne, ha az emberek felfognák végre, hogy közterületen nem szabad kóbor állatokat etetni – magyarázta Máthé.

Egy háromszéki állatvédőtől (név a szerkesztőségben) is érdeklődtünk, aki elmondta, törvénytelen ugyan közterületen állatokat etetni, ő ezért már rendőri megrovást is kapott, ennek ellenére tovább segít a gazdátlan ebeken, ám olyan eldugottabb, nem forgalmas helyre teszi le a minőségi(!) tápot, ahol az éppen falatozó állatok senkit nem zavarnak.

– Odaszoknak, és így nem kell éhezve a várost járniuk, ugyanakkor területvédő ösztönükkel sem zavarnak, bántanak senkit. Vallom, hogy sokkal jobb dolga van egy rendszeresen etetett kutyának szabadon, mint ketrec mögé zárva a menhelyen – összegzett az állatvédő.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. április 22., 18:49
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Rengeteg allatvedo van.Vedunk minde tipusu allatot, kutyat,macskat,hodot,medvet stb.
  Embervedo azomban nincs vedje meg mindenki magat ugy ahogy tudja.Nem szamit mar karnak semmi ha a hod kiradja a 5-6 eves termo fadat, a medve megeszi a felhizlalt disznodat mas joszagodat.Kell vedeni az allatokat.Lassan lassan a medve bekoltozik lakasunkba, lakonegyedunkbe de mi nem tehetunk semmit mert Bruszel nem engedi, de nem megyek el Bruszelig maradok a helyi allatvedoknel.
  Egy kerdesem van felejuk , ha olyan nagyon szeretik az allatokat akkor szedjenek osze minden allatot es tartsak aszt otthon vagy ahol eppen akarjek aszt se banom hogy ha a macival egy agyba aluszik a tisztelt allatvedo es akar az agyba is viheti az etelt a tiszteletbeli mackojanak, kutyajanak stb.
  A kisgyermekeket nem kell az etetett allatok elot megvedeni, leteszuk a tapot es oszt mindegy ha megharapjak ma gyereket – ha eppen arra koszal.
  En szemely szerint egy ketrecbe raknam az allatvedoket a vedett allataikkal egyutt legyen akar az kutya, macska vagy medve.
  Lassan az ilyen idi…otak elott az allatnak nagyobb becsulete es vedetsege van mind az embernek.