Felhívás!

Röviden

Rezsicsökkentés céges összefogással

Összefog öt székelyföldi vállalkozói szervezet, hogy csoportosan, kedvezményes áron vásárolhassanak villanyáramot, így csökkentsék rezsiköltségeiket. A napokban Székelyudvarhelyen tanácskozott a Csíki Vállalkozók Egyesülete, az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetsége, a gyergyószentmiklósi ARBOR Vállalkozók Szövetsége, a marosvásárhelyi St. Georgius Manager Club és a kézdivásárhelyi Kis- és Közepes Vállalkozók Egyesülete, és arról döntöttek, hogy létrehoznak egy energia-beszerzési társulást. Ehhez további vállalkozók csatlakozását is várják, hiszen minél nagyobb a csoport közös villanyáram-fogyasztása, annál alacsonyabb áron kaphatják az energiát, ezzel akár 10-30 százalékos rezsicsökkenést érhetnek el.

 

Sertéspestis miatt drágul a disznóhús

Elemezők szerint karácsonyig jelentősen emelkedhet a disznóhús ára, miközben olcsóbb lesz a marha és a csirke húsa. Ennek világpiaci és belső piaci okai vannak, amelyek az afrikai sertéspestis-járvány terjedésével kapcsolatosak. A fertőzés ugyanis agresszíven terjed Kínában, ezért az leállította a sertéshús exportját, sőt erőteljes importba kezdett. Az Európai Bizottság elemzése szerint az lehet a megoldás, ha a fogyasztók más húsfajtákat – csirkét vagy marhát is vásárolnak. Romániában tavalyhoz képest közel 26 százalékkal növekedett a sertéshús ára.

 

Kárpótolják a méhészek veszteségeit

Méhcsaládonként 20 lejes támogatást igényelhetnek a gazdák a március–május közötti kedvezőtlen időjárás miatti élelmezési pluszköltségek enyhítésére. A támogatási kérelmeket október 31-ig nyújthatják be a megyei mezőgazdasági igazgatóságra. A kormány 37 millió lejes keretet szán a méhészek támogatására, ebből az összegből méhcsaládonként 20 lejes támogatás igényelhető. A támogatás igényléséhez a méhészek személyigazolvány másolata vagy jogi személyek esetében a cégbejegyzési dokumentumok másolata szükséges, amihez bankszámlaszámát és március elsejei méhcsaládszámról tanúskodó hatósági igazolást kell csatolni.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.