Felhívás!

Rohamosan nő a betegszabadságolások aránya!

Az Országos Egészségbiztosító Pénztár adatai szerint az elmúlt nyolc év alatt 88 százalékkal nőtt az alkalmazottak által kivett betegszabadságok aránya. A hazai munkavállalók tavaly 37,3 millió napot töltöttek betegszabadságon, ezzel szemben 2011-ben még „csak” 19,8 millió napnyi betegszabadságot összesítettek, miközben az alkalmazottak száma nem növekedett ilyen mértékben.

A Kovászna megyei Háziorvosok Egyesületének elnöke, Seres Lucia szerint jellemző, hogy az alkalmazottak már a legkisebb megfázásra vagy lábon kihordható betegségekre is betegszabadságot követelnek, mivel arra hivatkoznak, hogy ez jár nekik. A háziorvos szerint ha a panaszos arra hivatkozik, hogy betegsége miatt nem tudná ellátni munkahelyi feladatait, akkor az orvos nem tagadhatja meg tőle a betegszabadságot.

Mint ismert, néhány éve nagy felháborodást váltott ki egy egészségügyi miniszteri rendelet, amely lehetővé tette, hogy a hatóságok otthonaikban ellenőrizzék a betegszabadságon levő alkalmazottakat, hogy ezzel visszaszorítsák a visszaéléseket. Ezt alkotmányellenesnek nyilvánították, ezért visszavonták, mondta Dragoș Tatu. A megyei Egészségbiztosító Pénztár vezetője szerint időnként ellenőrzik a betegszabadságok jogosságát, ám nem találtak kirívó visszaéléseket. Ördög Lajos, a megyei Munkafelügyelőség vezetője szerint az alkalmazottak általában arra panaszkodnak, hogy munkaadójuk nem fizeti ki a „betegpénzt”. A munkafelügyelők ilyenkor felszólítják a céget, és ha nem törleszt, megbüntethetik. A cégek érdeke, hogy alkalmazottaik ne éljenek vissza a betegszabadságolásokkal, mivel meg kell hitelezzék a „betegpénzt”, amit utólag kapnak vissza az államtól, mondta Ördög Lajos, aki szerint a munkaadó csak akkor ellenőrizheti alkalmazottait, ha ennek lehetőségét belefoglalták a munkaszerződésbe és a belső szabályzatba.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.