Felhívás!

Értékjegyet kaphatunk

A környezetvédelmi minisztérium a roncsautóprogram mintájára régi háztartási gépekre érvényes program indítását tervezi.

Várhatóan a nagyméretű háztartási gépek – hűtőszekrény vagy mosógép – leadása esetén 150 lejes értékjegy járna, míg a kisebb gépek – televízió, mikrohullámsütő, főzőlap – leadásakor 100 lej értékű vouchert adnának. Ezeket új háztartási gépek vásárlásakor lehetne beváltani. Szakértők szerint valóban szükség lenne a régi, használaton kívüli háztartási gépek leadására ösztönözni a lakosságot, viszont kétségeik vannak afelől, hogy hatékony lesz-e a program, ha új gépek vásárlásához kötik, hiszen nem mindenkinek van pénze, hogy új háztartási berendezést vásároljon.

Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter szerint a háztartási gépek roncsprogramja révén egy országos szintű lomtalanítást szeretnének beindítani, hiszen tapasztalat szerint a lakosság inkább a lakásban raktározza a régi háztartási gépeket, mivel a gyűjtőpontok nagyon kevés pénzt adnak a roncsokért. Romániának fel kell pörgetnie az elektromos háztartási hulladék újrahasznosítását, mivel az EU-s elvárások szerint évente, fejenként 4 kilogramm háztartási hulladékot kellene újrahasznosítani, de jelenleg csak 1,2 kilogrammot sikerül.

Korodi Attila RMDSZ-es képviselő, volt környezetvédelmi miniszter szerint nehéz megítélni mennyire lenne hatékony egy ilyen roncsprogram, hiszen önkéntességi alapon működik ez a rendszer, ugyanis a kereskedők gyakran ajánlanak árkedvezményt régi eszközök leadása esetén.

A Tega köztisztasági vállalat vezetője, Máthé László szerint nem lesz eredményes a roncsprogram, ha csak új készülék vásárlásakor lehet felhasználni az értékjegyet, hiszen például egy kisnyugdíjas csak hitelből tudna megvásárolni az új hűtőt, de az voucher értéke elmegy a kamatokra.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.