Hirdetés
Hirdetés

A gazdaszervezetek kérik a villamosenergia-ársapka kiterjesztését a mezőgazdaságra is

A gazdaszervezetek kérik a villamosenergia-ársapka kiterjesztését a mezőgazdaságra is Gazdaság

Nyílt levélben kérte több gazdaszervezet, hogy a kormány mielőbb terjessze ki a mezőgazdaságra is a villamosenergia-ársapkára vonatkozó legújabb rendelkezéseket.

Az aláírók emlékeztettek arra, hogy ez a kedvezmény jelenleg csak az élelmiszeripart érinti.

“A gazdák a túlélésért küzdenek. A pusztító aszály, az állatbetegségek (…), a nyersanyagok és a közüzemi szolgáltatások (üzemanyag, áram, földgáz) árának ugrásszerű emelkedése a csőd szélére sodorta őket. A román állam gyors segítségnyújtása nélkül sok hazai gazdálkodó kénytelen lesz beszüntetni a tevékenységét, és a hústermelés – különösen a sertés- és baromfihús – leállásának veszélye fenyeget” – olvasható a nyílt levélben, amelyet a hazai sertés- és baromfihús-termelés 80 százalékét biztosító gazdaszervezetek írtak alá.

A gazdák arra figyelmeztettek, hogy támogatás hiányában elkerülhetetlen lesz az áremelkedés a végső fogyasztók számára, akik így kénytelenek lesznek import termékeket vásárolni, és a belföldi piac teljes mértékben ki lesz szolgáltatva a külföldi piacok választékának és árainak.

Nyílt levelükben rámutattak arra is: egyelőre nem tudni, hogy a jelenleg élelmiszert exportáló országok élelmiszer-válság esetén engedélyezik-e majd az olyan alapvető fontosságú termékek kivitelét, mint a hús. 

(forrás: Agerpres, fotó: Pinti Attila)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük