Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Aurescu: Románia teljes mértékben bízik a Nemzetközi Büntetőbíróságban

Aurescu: Románia teljes mértékben bízik a Nemzetközi Büntetőbíróságban Románia

Bogdan Aurescu külügyminiszter csütörtökön New Yorkban kijelentette, hogy Románia „teljes mértékben bízik” a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) függetlenségében és pártatlanságában.

Aurescu részt vett az ENSZ 77. Közgyűlésének keretében tartott, a Nemzetközi Büntetőbíróságról szóló informális miniszteri találkozón, amelynek házigazdája Dominique Hasler, Liechtenstein külügyminisztere volt.

„Hazám közvetlen szomszédságában a nemzetközi jog megsértésének, agressziónak és széles körű atrocitásoknak vagyunk tanúi. Úgy látjuk, hogy Oroszország indokolatlan és illegális háborút folytat Ukrajna ellen. Ez egyértelműen sérti az ENSZ Alapokmányát, mivel egy olyan ország az elkövető, amelynek az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjaként alapvető feladata a nemzetközi béke és biztonság fenntartása” – mondta felszólalásában Aurescu a külügyminisztérium csütörtökön kiadott közleménye értelmében.

Mindezek a fejlemények arra késztették a nemzetközi közösséget, hogy sürgősen reagáljon, és a nemzetközi igazságszolgáltatás segítségével elindítsa a felelős felek felelősségre vonásának folyamatát – magyarázta. Emiatt a Nemzetközi Büntetőbíróságot, mint „a béke, a stabilitás és a biztonság szempontjából elengedhetetlen nemzetközi büntető igazságszolgáltatási rendszer alapvető pillérét”, támogatni kell, tette hozzá.

„Megerősítem, hogy Románia teljes mértékben bízik a Nemzetközi Büntetőbíróság függetlenségében és pártatlanságában, bármilyen ügyről is van szó” – hangsúlyozta Bogdan Aurescu.

Emlékeztetett, hogy Románia egyike volt azon 40 országnak, amelyek idén márciusban a Nemzetközi Büntetőbírósághoz fordultak az ukrajnai helyzet ügyében.

Rámutatott, hogy az ICC hatékonysága a számára elkülönített pénzalapoktól is függ, és hangsúlyozta, hogy „az államoknak teljesíteniük kell a Bírósággal szemben vállalt pénzügyi kötelezettségeiket azáltal, hogy teljes mértékben és időben hozzájárulnak költségvetéséhez”.

„Ez különösen fontos most, amikor a Nemzetközi Büntetőbíróság intenzív tevékenységre számíthat 2023-ban” – tette hozzá Bogdan Aurescu.

(forrás: Agerpres, fotó: Ministerul Afacerilor Externe/Facebook)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük