Felhívás!

Rosszabbul teljesítenek az iskolában a reggelit kihagyó diákok

Rosszabbul teljesítenek az iskolában a reggelit kihagyó diákok Életmód

Azok a diákok, akik általában nem reggeliznek, rosszabbul teljesítenek az érettségin, mint azok, akik rendesen megeszik a reggelijüket – erre az eredményre jutott egy brit kutatás.

A Leedsi Egyetem kutatóinak tanulmányában a szerzők rámutattak, hogy először bizonyították a reggeli elfogyasztása és az alapszintű középiskolai érettségi (General Certificate of Secondary Education, GCSE) eredményei közötti összefüggést. A kutatás kimutatta, hogy a nap első étkezésének kihagyása miatt a tanulók kimutathatóan rosszabbul teljesítettek a vizsgákon, mint ha reggeliztek volna. A kapcsolat akkor is igazolható volt, ha figyelembe vettek olyan más, az iskolai teljesítményre hatással bíró faktorokat is, mint a tanulók társadalmi-gazdasági helyezte.

A Frontiers in Public Health folyóiratban publikált dolgozat vezető szerzője, Katie Adolphus, a Leedsi Egyetem pszichológiai karának tudósa kiemelte: “a tanulmány rámutat, hogy a középiskolások hátrányba kerülnek, ha nem fogyasztják el a reggelijüket, ami táplálja az agyukat egy iskolai nap kezdetén”.

A kutató hangsúlyozta, hogy Nagy-Britanniában egyre nagyobb gondot jelent az élelmiszerszegénység, a becslések szerint naponta félmillió gyerek érkezik éhesen az iskolába. Korábbi tanulmányok már bizonyították, hogy a reggelizés pozitív hatással van a gyerekek kognitív képességeire.

A kutatásban nyugat-yorkshire-i iskolák és középiskolák 294 diákja vett részt. Kiderült, hogy 29 százalékuk ritkán vagy soha nem reggelizik iskolai napokon, 18 százalék alkalmanként reggelizik, 53 százalék pedig gyakran étkezik reggel.

A tanulmány szerint azok, akik ritkán reggeliztek, minden vizsgájukon mintegy ötödével kevesebb pontszámot kaptak, összehasonlítva azokkal, akik rendszeresen reggeliztek. A reggelit kihagyók összteljesítménye az iskolában csaknem két osztályzattal rosszabb volt, az olyan szempontokat is belekalkulálva, mint a társadalmi-gazdasági helyzetet, az etnikai csoport, az életkor, a nem és a testtömegindex.

A tanulmányt ismertető BBC News cikke szerint a brit oktatási hivatal több olyan közhasznú szervezetet is támogat, amelyek Anglia szegényebb vidékein több mint 1800 iskolát látnak el ingyenes reggelivel. Az egyik ilyen szervezet, a Magic Breakfast további 480 brit iskolában biztosít reggelit a gyerekeknek. A szervezet arra szólította fel a törvényhozást, hogy vezesse be a reggelizést az iskolákban.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. november 21., 11:30
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Hát igen, jó is a reggeli, de amikor hajnali hatkor kellett dönteni, hogy inkább tíz perc alvás, vagy annyival hamarabb felkelek, hogy egyek… Minden délután fél ötre értünk haza, s akkor még ugye nem ilyen lightos volt az érettségi, mint mostanában, tehát kellett nyomni a tanulást is… Szóval igen, a brit tudósoknak igazuk van. De nem gondolom, hogy ezen múlt az érettségi jegyünk (a nem lightos korban 9,30-cal érettségiztem).

  • User
   Dátum: 2019. november 21., 13:12
   ÉRTÉKELÉS: -2

   Pontosan a te korodban volt (gondolom 89 elott) “lightos” az eretsegi,akkor sikerult boldognak,boldogtalannak ,most pedig 10-15 %-nak,ha sikerul. Es a mai fiatalok sem hulyebbek hidd el…

   • User
    Dátum: 2019. november 22., 8:15
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Pontosan ’89 előtt nem volt “lightos” az érettségi: sőt, még választási lehetőség sem volt annyi, mint most. Magyar, román, választható a matek vagy fizika volt alapból, esetleg kémia vagy biológia volt választható még, de nem mindenütt, hanem csak pl. a fizika-kémia vagy a biosz-kémia osztályokban. Szaklíceumokban (a lenézett szaklíceumokban) ehhez jött még egy elméleti és gyakorlati vizsga szaktantárgyakból + a szakdolgozat megvédése. Mint az igyetemen!
    A mai rongyos térgyűek ugyanúgy elvéreztek volna azon is, mint manapság.