Felhívás!

Mellrákot okozhat a hajfestés

Mellrákot okozhat a hajfestés Életmód

A tartós hajfestékek, illetve hajegyenesítők használata növeli a mellrák kockázatát – állítja egy frissen megjelent tanulmány.

Az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézetének kutatói 46 709 nő hajápolási szokásait elemezték egy évtizeden keresztül. Azoknál, akik hajfestéket használtak, 9 százalékkal nagyobb valószínűséggel fejlődtek ki emlődaganatok, mint a nem használóknál.

A hajukat legalább nyolchetente festő afroamerikai nők esetében az arány 60 százalék volt, míg a fehér nőknél 8 százalék. A  kémiai hajegyenesítők használói körében 30 százalékkal nőtt a mellrák kialakulásának valószínűsége. A hajszínezők és kimosható hajfestékek viszont egyáltalán nem növelték a kockázatot, vagy csak alig.

„Sok olyan tényezőnek vagyunk kitéve, amelyek potenciálisan hozzájárulhatnak az emlőrákhoz, és valószínűtlen, hogy egyetlen tényező okozná a betegséget. Noha még túl korai lenne határozott ajánlást tenni ezeknek a vegyi anyagoknak az elkerülésére, ám ez is egy dolog, amit a nők megtehetnek az emlőrák kockázatának csökkentése érdekében” – magyarázta dr. Alexandra White, a kutatás vezetője.

(Nők Lapja)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.