Felhívás!

Hivatalos: hatályon kívül helyezték a büntetés-végrehajtási jogorvoslatot

Hivatalos: hatályon kívül helyezték a büntetés-végrehajtási jogorvoslatot Románia

Döntő házként jóváhagyta szerdán a képviselőház plénuma a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvényének hatályon kívül helyezését.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) erre vonatkozó, összevont tervezetét 272 képviselő támogatta, öten tartózkodtak a voksoláskor.

A törvényhozók elfogadták az igazságügyi miniszter módosító javaslatát is, amely fenntartja a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvényének hatályát azok számára, akiket 2012. július 24-e és a jelen törvény hatályba lépése közötti időszakban ítéltek vagy ítélnek el.

A tervezet vitáján a PNL képviselője, Florin Roman rámutatott, azért kezdeményezték az elítéltek idő előtti szabadulását lehetővé tevő törvény hatályon kívül helyezését, mert az állampolgárok biztonsága mindennél fontosabb. Hozzátette, az alakulat februárban kezdett el dolgozni a tervezeten, addig 12 ezer fogvatartott szabadult a jogszabály alapján, azóta pedig további 12 ezer elítéltet engedtek ki a börtönből. “Ha lettek volna annyira bölcsek, hogy már akkor, februárban intézkedjenek, most nem sétálna szabadon tízezer fogvatartott. (…) A 22 ezer elítélt közül hétezren bűnözők, erőszaktevők, és 500-an közülük azóta újabb rablásokat, gyilkosságokat követtek el” – fogalmazott.

Az USR részéről felszólaló Stelian Ion azt hangsúlyozta, hogy a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvényét a börtönökben uralkodó rossz körülmények jelentette valós probléma indokolta, az eredeti tervezetet azonban “elferdítették”, “álcázott amnesztia” lett belőle, és “szörnyű hatást” fejtett ki.

A Népi Mozgalom Párt (PMP) képviselője, Marius Paşcan szintén a tervezet elfogadása mellett érvelt, hangsúlyozva, hogy az állampolgárok biztonsága mindenek fölött áll.

Az RMDSZ képviseletében felszólaló Szabó Ödön azt mondta, a szövetség is megszavazza a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvényét hatályon kívül helyező tervezetet. “Sajnos nem előzte meg hatástanulmány a törvényt, a valóság azonban rávilágított arra, hogy milyen hatásai vannak” – nyomatékosította.

Nicuşor Halici szociáldemokrata párti képviselő felszólalásában rámutatott, alakulata is megszavazza a tervezetet, ugyanakkor azonban hangsúlyozta, hogy a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvényébe foglalt intézkedést a Cioloş-kormány igazságügyi minisztere, Raluca Prună kezdeményezte az Emberi Jogok Európai Bíróságának egyik döntése alapján. “Az az EJEB-határozat kimondta, hogy intézkedéseket kell hozni a büntetés-végrehajtási intézetek túlzsúfoltságának csökkentése és a börtönkörülmények javítása érdekében. A PSD volt az egyetlen alakulat, amely megoldással állt elő, ellenkező esetben óriási büntetést kapott volna Románia. (…) Türelmetlenül várjuk, milyen megoldásokat fog javasolni a kormány erre a problémára” – tette hozzá a PSD-s törvényhozó.

A képviselőház döntő kamaraként szavazott a tervezetről.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. december 4., 19:46
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Igazi szélkakasok vagytok! A komediasotok, aki részt vett a törvény kidolgozásában, mos,t hol van? Igen, Marton elvtárs, magára célzok!

 • User
  Dátum: 2019. december 5., 20:29
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Utána lehet nézni, Márton- nem Marton!- “elvtárs” (bár nem gondolom hogy az ön elveinek társa) egy volt azon öt képviselő között, akik NEM szavazták meg a törvény visszavonását. Nagyon helyesen, mert ha az elítélt még egy évet ül a börtönben, állati körülmények között, nem javul meg, sőt. Amikor kijön, úgyis elköveti a baromságot. Mintegy 22000 szabadon bocsátottból vagy 500 lett újra erőszakos bűnelkövető, 1 a 42- ből, ez semmivel sem több a mindenkori visszaesésnél. És utána lehet nézni, 2017-ben a PNL is, és gyakorlatilag MINDEN párt egyetértett az előzetes szabadon bocsátással,, az elnök is, mert ha nem, óriási kártérítést kellett volna fizetni nekik. Az RMDSz férfiasan ki kellett volna álljon most is: megszavaztuk, nem vonjuk vissza.