Jóval magasabb a halálozás kockázata, ha kihagyjuk a nyaralást

Jóval magasabb a halálozás kockázata, ha kihagyjuk a nyaralást Életmód

Sok ember a pihenés helyett a karrierjét építi és minden idejét ambiciózusan a munkahelyén tölti. Vannak, akik a feladatok oltárán áldozzák fel a szabadidejüket és épp ezért „felejtenek el” szabadságot kivenni vagy nyaralni. Ám egy új tanulmány szerint a vakáció kihagyása bizonyítottan megrövidíti az életet.

Négy évtizedig figyelték a férfiakat

“Ha valaki úgy dönt, hogy nem vesz ki szabadságot és inkább hosszú órákat a munkával tölt, annál jelentősen megnő a szív- és érrendszeri megbetegedések veszélye” – figyelmeztetett dr. Timo Strandberg, a Helsinki Egyetem Orvostudományi Tanszékének professzora, és a tanulmány társszerzője.

A szakember az elmúlt négy évtizedben finn üzletemberek adatait vizsgálta és úgy találta, hogy az utazás és nyaralás 37 százalékkal csökkentette a korai halálozás kockázatát. A tesztek során 1222, 1919-1934 között született férfi orvosi eredményeit hasonlította össze.

Ahogy mondta, valamennyi tesztalany életében jelen volt legalább egy, olyan tényező (túlsúly, dohányzás, magas koleszterinszint, vérnyomás-emelkedés és glükóz-intolerancia), amely szív- és érrendszeri rendellenességet okozhat.

A résztvevők felét négyévente behívták és egészségügyi tanácsot adtak nekik. Kérték, hogy naponta végezzenek valamilyen testmozgást, figyeljenek a testsúlyukra és az egészséges táplálkozásra, és hagyják abba a dohányzást. Néhányan vérnyomáscsökkentő gyógyszereket is kaptak. A megfigyelési csoport másik része sem orvosi kezelést, sem egészségügyi tanácsot nem kapott.

A hosszú, munkával töltött órák magas kockázattal járnak

Azoknál a férfiaknál, akik a megfigyelési időszakban kevesebb, mint háromhetes szabadságot vettek ki évente, 37 százalékkal volt magasabb a halálozási kockázat, mint azoknál, akik rendszeresen eljártak nyaralni. A rövidebb vakációk és hosszabb munkával töltött órák tehát több káros egészségügyi hatással, akár halálozással is jártak.

“Az eredményeink igazolták, hogy ha az emberek néha pihennek és élvezik az értékes életüket, akkor hosszabb ideig élhetnek” – mondta Joep Perk professzor, az Európai Kardiológiai Társaság szóvivője. – A rengeteg rohanás stresszel és a szorongással jár, az emberek gyakran fanatikusan dolgoznak és nem adnak maguknak egy percnyi pihenést sem.
A kutatók emellett úgy vélik, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyni az az egyén stresszre és szorongásra való sebezhetőségét is.

A háziorvosok is szorgalmazhatják a pihenést

“Amikor megkérdeztük a kutatásban résztvevő, 95 éves férfiakat, hogy hogyan tudtak ilyen magas életkort megélni, szinte mindig ugyanazt a választ kaptuk: „élveztem az életemet és szép perceket éltem meg” – hangsúlyozta Perk professzor. – A hosszú élet titkát tehát nem a kockázati tényezőkre, hanem arra érdemes visszavezetni, hogy ne felejtsük el értékelni az életünket, mert abból csak egy van.

Martin Marshall professzor, a General Practitioners alelnöke munkája során folyamatosan arra ösztönzi az embereket, hogy pihenjenek, amikor csak lehet.

“Háziorvosként gyakran ajánljuk a pácienseinknek, hogy ne felejtsenek el szabadságra menni, ám látjuk azt is, hogy ezt könnyebb mondani, mint megvalósítani, hiszen sokan nem engedhetik meg maguknak a vakációt vagy egyszerűen félnek hiányozni a munkából” – mutatott rá. – Nehéz úgy elmenni egy könnyed nyaralásra, hogy közben tele vagyunk feladatokkal vagy ha az utazásnak pénzügyi akadályai vannak.

Hozzátette azonban azt is, hogy ezek azonban nem lehetnek kifogások a pihenés ellen, hiszen ezt megtehetjük otthon, a fürdőszobánkban is egy forró fürdő társaságában. Martin Marshall szerint az a legfontosabb, hogy a szabadságunkon ne dolgozzunk egy percet sem és töltsük újra az energiatartalékainkat, miközben tartsuk mindig szem előtt, hogy csak egyszer élünk, ezért szeressük magunkat és legyünk kedvesek a testünkkel.

(Origo)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.