Hirdetés
Hirdetés

Gondolatok a konyhában

Gondolatok a konyhában Életmód

Mivel a Gyergyói-medencében nagy általánosságban fával fűtünk, és netán nem csak a család, hanem a lakás melegségére is vágyunk, nyugodtan kijelenthetjük, hogy nekünk mindig van fánk. Farsangi időszakban meg nem csak a fáskamrában, hanem a terített asztalon is.

Azért nem túl gyakran, mert a konyhai egyed macerás, élesztős, nyújtogatós, vagdosós, és ami a legutálatosabb: olajban sütős. Épp ezért most szeretettel és hálával köszöntöm a joghurtos fánk feltalálóját, aki a műveletből kispórolta a kelesztés, nyújtás, vagdosás nehézkes fázisait! Az egészet leredukálta (és ez nem reductio ad absurdum, mert kipróbáltam!) egy kavarási (2 tojás, 170 g joghurt, 60 g cukor, 210 g liszt, 1 csomag sütőpor, 1 tk rum, 1 ek mazsola – én ezt kihagytam –, 1 citrom reszelt héja) és egy sütési folyamatra.

Ha natúr joghurt helyett gyümölcsöset használunk, a végeredmény még ízesebbé válik! Feladatunk a következő: anyagok összekeverése (helyből dupla adagé, pláne, ha népes a fogyasztók száma), és kanalanként bő, forró olajba helyezése. A sülő fánk pedig még egy olyan mutatványra is képes, hogy magától átfordul a sületlen felére. Saját készítésű áfonya- feketeribizli lekvárral kenegetve, igencsak finom falatok kerülhetnek a farsangi mulatságon résztvevő maszkurák gyomrába.

SzakÁ(rus) Cs(illa)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük