Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Hozta a formáját a séf

Hozta a formáját a séf Életmód

A májusban megrendezendő oltszemi barbeque-fesztiválra rangos, rutinos versenyzőket toborozni, és ha lehet, közben díjat, tekintélyt nyerni: ilyen nagy célokkal indult a Transilvanian Barbeque Team, a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesületet képviselő csapat a január 17–19-e között megrendezett olaszországi West Winter Extreme South Tirol Barbeque Contest elnevezésű versenyre. Ez az utazás egyben a megyének bevételt generáló turisztikai ágazat kondicionáló edzése is volt.

Hirdetés
Hirdetés

Nem lehetetlen küldetés, ugyanakkor nagyon kemény próba ez a Riva di Turesben megrendezett szezonnyitó verseny, ezért csak a nagyon elszántaknak való. Ezúttal 28 csapat állt a sütők mellé egy befagyott tó jegén, mínusz 15 fokon, 1700 méteres magasságban. Rutinos amerikai, olasz, brit, olasz, osztrák, szlovén, belga, illetve holland versenyzők között kellett helytállni, és nagyon jó pontszámot gyűjteni, mert ezzel lehet a nagy világversenyeken való részvételi jogot elnyerni. Ezért a turisztikai egyesület csapata, amely a marketinghez ugyan ért, de a barbequehoz kevésbé, „beszervezte” a Bertis vendéglők séfjét, Falvai Jánost, aki illendő módon meghálálta a bele vetett bizalmat.

Lepipálta az olaszokat

Szombaton steaket és pizzát kellett sütni, vasárnap a KCBS versenynaptárában szereplő barbeque-versenyben csirkehúst, bordát, disznóhúst, marhaszegyet és mistery box kategóriában egy fantáziadús saját alkotást a megadott hozzávalókból. Falvai János a kapott 2 szem céklából, ugyanannyi krumpliból, pisztrángból, leveles tésztából, datolyából és almából egy francia specialitást, az úgynevezett quiche-t kreált: a felkockázott főtt céklát, krumplit, pisztrángot egy tojásos–tejszínes, fűszeres keverékbe sütötte bele, formába simított leveles tésztában, így lett egy krémes, lágy közepű lepény, ehhez pedig az apróra vágott almából, julienne-re (vékony csíkokra) szelt datolyából kevés almaecettel készített salátát tálalt. Ez 4. helyezést biztosított az alkotónak. Erre, továbbá a csirke-barbequeval szerzett 5. helyre is nagyon büszke a Bertis konyhafőnöke, de még inkább az összes olaszt megelőzve elnyert 2. helyre, amelyet a különleges, grillsütőben sütött pizzával érdemelt ki: a régióbeliek ízléséhez igazodva, ezúttal nem paradicsomosan készült a kultikus olasz eledel, hanem egy rózsaszínű tésztájú (a lisztbe céklapor volt keverve) pizzára kecskesajt, sült libamell és friss füge került feltétként, amelyet a ráolvadó camembert sajt, a raddichio (olasz saláta) és fügés balzsamecet bolondított meg. Ez az ízkavalkád lebilincselte a zsűrit, a pizzára kapott értékelés csak másfél ponttal volt kisebb az első helyezetténél. Az eredmény az európai összesített ranglistán egyből a harmadik helyet hozta Falvainak.

Sikeres kapcsolatépítés

A verseny jó alkalom volt arra, hogy a résztvevőkkel személyes kapcsolatokat építsenek ki a küldöttek, mert internet ide vagy oda, a beszélgetések, az egyéni karizma még mindig a legjobb eszköze annak, hogy egy célnak megnyerjenek valakit: a májusi, második alkalommal megrendezendő Transilvanian Barbeque fesztiválnak nőnie, izmosodnia kell, hogy vonzó legyen a rutinos, inkább csak pénzdíjakra hajtó versenyzőknek is. A tapasztalat szerint, ha már itt vannak, a táj szépsége, az ellátás minősége olyan hatással van rájuk, hogy kompromisszumokra is hajlandók, bevállalják az utazás nehézségeit és a kisebb nyereményeket is. Ez azért jó Háromszéknek, mert ilyenkor más megyékből is rengeteg turista érkezik, az oltszemi ugyanis az egyetlen kelet-európai akkreditált verseny a KCBS versenynaptárában, és hát a lassú tűzön (parázson) sült, füstölt, minden hájjal – azaz fűszerrel, szósszal megkent – barbequenek mindig nagy a keletje.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások