Gerle-szerelem

Gerle-szerelem Cseperedő

Javában zajlott a madárvonulás, a gólyák már elmentek, amikor a gerle udvarló, búgó hangja felcsendült. Villanyoszlop tetejéről rugaszkodott el, csattogó szárnycsapásokkal emelkedett a magasba, majd tíz-tizenöt méter után megfordult, és egy félkörívben ereszkedve tért vissza az oszlop tetejére.

Tudtam, hogy nászrepülést végez a hím, és hogy valahol egy tojó mindezt figyelemmel kíséri. Ezért azt kerestem, hol van a kiválasztott gerlehölgy, akinek szól ez a mutatvány, de egyelőre nem láttam. A gerlehím pár perc után újra megismételte a nászrepülést, de ezután a ház tetejére érkezett. Ekkor vettem észre, hogy a terasz párkányán ott ül a gerlehölgy.

Már meg is feledkeztem a gerlepárról, a fecskék vonulását kísértem, mikor észrevettem, hogy ahányszor a szilvafa alatt elmegyek, gerlék röppenek el a fáról. Ebből még nem gyanítottam semmit, de mikor ez megismétlődött, már feltűnő volt a jelenlétük.

Alaposabban körülnéztem, és ekkor tűnt fel, hogy fészek épül a szilvafán, elég alacsonyan. Ezután a helyet elkerültem, amikor tehettem, de mivel a kerti vízcsap épp ott van, teljesen nem tudtam mellőzni a fa alatti tevékenységet. Viszont megtanultam, hogy ilyen esetben nem szabad a madárra nézni hosszasan, így nem zavarja annyira, ha épp a fészek alatt engedem a vizet a tyúkoknak.

A kotlási perióduson már túl „vagyunk”, a fiókák kikeltek, legalább is a szülök viselkedésén ezt látom, mert a fészekbe nem néztem bele. Már gyakrabban vannak együtt a gerlék. Míg egyik a fészekben ül, a másik hol a háztetőn, hol a villanyhuzalon van, amikor épp nem a tyúkudvaron táplálkozik.

Az ember azt hinné, hogy az udvarlás, a nász után már csak a fiókákkal foglalkoznak a gerlék, de nem. Minden idejüket együtt töltik. Reggelenként és esténként pedig kimondottan egymásra figyelnek, óvatosan cirógatják egymás fejét. Olykor szorosan egymás mellé húzódnak. Igazi gerleszerelem.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2018. október 5., 8:16
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Gyonyoru cikk.Vegre valaki aki ilyen dolgokrol is tud irni.Vegre valaki ebben a veszteben rohano vilagban akinek meg volt ideje megfigyelni egy gerlepart.Minden elismeresem e cikk irojanak!

 • User
  Dátum: 2018. október 5., 21:07
  ÉRTÉKELÉS: 5

  SZinvonalas ,szép irás , még sokszor szeretnék ehhez hasonlót olvasni a Hirmondóban , Nálunk is van gerlepár már évek óta itt tanyáznak, az életünk részei ,nagyon édesek .