Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Gyermeknap Háromszéken és a Barcaságban

Gyermeknap Háromszéken és a Barcaságban Cseperedő

Kovászna megyében egyes helyeken már kedden elrajtoltak a gyermeknapi programok, és egész héten tartanak, máshol csütörtökre sűrítették be azokat. A változatos, gazdag tartalom azonban mindenhol jellemző.

Kézdivásárhelyen már kedd óta tart az önkormányzat, a Vigadó Művelődési Ház és a Wegener Pro Sanitate Alapítvány által szervezett, háromnapos gyerkőcfesztivál. Első nap a Vigadóban zajlottak a programok (báb- és dramatikus színház), szerdától pedig kiköltöztek W. Wegener parkba. Ott gyerekkoncert és -táncház szerepelt a programban, a város szélén található kutyamenhely mellett pedig felavatták Lénárd–Benji Macskaotthont.

Csütörtökön 10 órakor gyerkőctornával indítják a napot, egy órával később kezdődik a gyerkőcolimpia, de lesz színház, koncert, interaktív mesezene, diszkó, továbbá tűzoltó- és rendőr-, utcaseprő- és szemetesautó-bemutató is. A Felsőháromszéki Kézműves Egyesület tagjai különféle foglalkozásokat vezetnek, és nem marad el az arcfestés, az üvegfúvás és -festés, a gyurmafigura-készítés, az agyagozás, az íjászat, a fafaragás, a családi vetélkedő sem. Ugyanígy lesz nemezelés, bútorfestés, karkötő-fonás, óriás színező, textilműhely, bőrműhely, fazekasműhely, óriás sakk, kitűző-készítés, elsősegélynyújtás-bemutató, trambulin, baba-mama klub, és még hosszasan sorolhatnánk.

Barcaság

Az Erdélyi Szórványmagyarok Kulturális Egyesülete, illetve partnerei, a Barcasági Magyarságért Egyesület és az Erdélyi Szórványmagyarságért Egyesület által immár hatodik alkalommal tető alá hozott Barcasági Gyermekfesztivál is kedden kezdődött. Aznap és szerdán a magyarországi, gyerekzenét játszó Iszkiri zenekar koncertezett Brassóban és Négyfaluban, szerdán dr. Kádár Annamária marosvásárhelyi születésű pszichológus, tréner, egyetemi oktató tartott előadást az Áprily Lajos Főgimnáziumban.

Csütörtökön és pénteken a sepsiszentgyörgyi Folker együttes szórakoztatja a kicsiket három helyszínen (négyfalusi Csángó Ház, apácai művelődési ház, brassói Redut Kulturális Központ), Eszes Gyurka különleges világába kalauzolva el őket. Pénteken 18 órától, valamint vasárnap 11 órától karkötő- és virágkaspó-készítésen, illetve üveg- és cserépfestésen lehet részt venni Miklósi Zsófia Villő és Veres Emese-Gyöngyvér vezetésével a Brassó II Újvárosi Református Egyházközség gyülekezeti termében. Hétfőn 11 és 13 órától pedig a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes új, Katica, az örökké síró királykisasszony című műsorát láthatja a közönség a Redutban.

Hirdetés
Hirdetés

Sepsiszentgyörgy

Június 1-én újra a legkisebbek vehetik birtokukba Sepsiszentgyörgy főterét és az Erzsébet parkot. A főtéren található kőszínpad délelőtt gyerekelőadásoktól, tánc-bemutatóktól lesz hangos: 10 órától a Gyermekek Palotája diákzenészei és modern táncosai csillogtatják meg tehetségüket, ezután gyerek-táncházra kerül sor a Folker együttes közreműködésével. Délután 14:15-től a brassói Teatrul Strada a Trei hozza el az érdeklődőknek Iezi Cucuieți című előadását (román nyelvű bábelőadás), ezt követően ismét a modern táncé lesz a főszerep. A kőszínpadi programok sorát a magyarországi Kifli együttes gyermekkoncertje zárja 19 órától.

Az Erzsébet parkban 9 és 19 óra között a Dr. Kovács Sándor Cserkészcsapat népi, ügyességi, valamint logikai játékokkal várja a gyerekeket. 10 óra és 18 óra között drótkötélpálya, 11 óra és 18 óra között mászófal kipróbálására is lehetőség lesz, míg a Barabás Lovarda szervezésében lovagolhatnak is a gyerekek. A Mathias Corvinus Kollégium Egyesület 11-13 és 15-17 között különböző kísérletek bemutatása által a természettudományok világába kalauzolja a kicsiket.

Este 8 órakor kezdődik a Kincskeresők Néptáncegyüttes évadzáró előadása a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében.

A minden évben töretlen népszerűségnek örvendő futó-, roller- és kerékpárverseny idén sem hiányozhat a gyereknapi programkínálatból. Az óvodásokat és I-VIII. osztályos tanulókat megcélzó eseményr 14-15 óra között zajlik az Alpinsport Egyesület szervezésében, az Erzsébet park felső sétányán. A Cimborák Bábstúdió szervezésében 17 órától az 1×1 királyfi című bábelőadás tekinthető meg Dávid Péter rendezésében.

A nap folyamán, 11 és 18 óra között a Sepsi Helyi Akciócsoport Egyesület szervezésében a „pRObléMA?” elnevezésű, a romákkal szembeni előítéletek leküzdését célzó érzékenyítő projekt keretében létrejött fotókiállítást és filmvetítést tekinthetnek meg az érdeklődők. A Bodok szálloda parkolóját a Kovászna megyei tűzoltóság, valamint a Kovászna megyei rendőrség veszi birtokba, ahol közkedvelt bemutatókkal és programokkal készülnek az érdeklődők számára.

Sepsiszentgyörgy Főterén a Tega Rt. jóvoltából a gyerekek szelektív hulladékgyűjtő bemutatásán vehetnek részt. Ugyanakkor az érdeklődők betekintést nyerhetnek az elsősegélynyújtás rejtelmeibe is a Salvatore Egyesület jóvoltából.

A Cimborák Bábszínház a Tamási Áron Színház előcsarnokába, Bábsimogatóra (interaktív kiállítás) várja a gyerekeket 11 és 12, illetve 13 és14 óra között, 17 órától az 1×1 Királyfi (r. Dávid Péter) c. zenés mesejátékukat adják elő 5 éven felülieknek a stúdióteremben. Az interaktív kiállításra és az előadásra a belépés ingyenes, de regisztrálni szükséges a 0755.335.400-as telefonszámon, Csüdöm Eszternél.

 

Gelence

Emellett falvakon is szerveznek gyermeknapi programokat. Például a Gelencei Ifjúsági Szervezet állandó kézműves tevékenységekkel várja a kicsiket a napközi otthon udvarán, az iskolaudvaron sportesemények zajlanak. A Gelencei Önkéntes Tűzoltóság csapata gyakorlópályát épít kicsiknek, a plébánia előtti útszakaszon aszfaltrajz-versenyt tartanak 12 órától, de a művelődési házban is lesznek események.

 

Kézdiszentlélek

Szombaton, június 3-án tizenhetedik alkalommal rendezik meg a Kézdiszentlélek fölötti szent hegyen a Perkő Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttesek Találkozóját a Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa és Kézdiszentlélek Polgármesteri Hivatalának közös szervezésében. Hat megyéből (Bákó, Brassó, Fehér, Hargita, Kovászna és Maros) 47 tánccsoport, illetve több mint 1200 ifjú táncos érkezik Perkő hegyére, hogy bemutatkozzon, kapcsolatokat teremtsen és megélhesse a magyar néptánc-örökség gazdagságát és sokszínűségét.

 A találkozó, amelyre a belépés ingyenes, 11 órakor veszi kezdetét a Cimborák Bábszínház 1×1 királyfi zenés mesejátékával, majd 12:15-től kezdődik a táncegyüttesek bemutatkozója. 19:00-tól kerül sor Kásler Magdi és az Üver-zenekar közös koncertjére, 20:00-tól pedig táncház zárja a programot. Napközben, 12 és 17 óra között kézműves foglalkozásokkal és népi játékokkal várják a gyerekeket, de lesz kirakodóvásár is.

 

Csernáton

Csernátonban a múzeumkertben tartják a gyereknapot. Interaktiv zenés előadás, kézművesműhely-foglalkozás, fúvóskoncert szerepel a programban.

Címlapfotó: Ma cicamenhelyet avattak Kézdivásárhelyen

Fotó: Vigadó Művelődési Ház

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük