Felhívás!

Őszi tanulmányút

Őszi tanulmányút Cseperedő

Szeptember utolsó hetében került sor a Kultúrák közötti kommunikáció a Kárpát-medencében című projekt 2018-as tanulmányi hetére a Vajdaságban. Ez a Kárpát-medencei program még 2001-ben indult azzal a céllal, hogy a határon belül és kívül élő magyarság megismerhesse egymás kultúráját és szokásait.

A projektben a teljes Kárpát-medence minden térsége képviselteti magát 4 diák és egy tanár által. Erdélyből a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium kapcsolódott be a programba. A projekt keretén belül évente egy nyári táborra és egy őszi tanulmányi hétre kerül sor, a résztvevő iskolák körforgásszerűen vállalják fel a házigazda szerepét ezeknek a találkozóknak a megszervezésében. Ebben az évben a nyári tábornak a Székely Mikó Kollégium adott otthont. A vendégeinket megismertettük Háromszék nevezetességeivel és a Kis-Királykő szépségével is.

A Vajdaságban szervezett őszi tanulmányi héten a résztvevő diákok és tanárok, a rendhagyó tanórák mellett, megcsodálhattuk a 20. század elején szecessziós stílusban épített szabadkai városházát és a nemrég teljes pompájában felújított zsinagógát. A zombori városháza tanácstermében megcsodálhattuk Eisenhut Ferenc 1896-ban készült, A zentai csata című festményét, amit Szerbia legnagyobb olajfestményeként tartanak számon. Ellátogattunk a Vajdaság nyugati részén található bácsi várromhoz, megtekintettük Újvidék és Pétervárad nevezetességeit is. A Ludasi-tó speciális természeti rezervátumban a természetvédelmi szakmunkatársak terepjárás és tantermi előadás keretében tartottak rendhagyó órákat a hagyományos gazdálkodás és a természetvédelmi tevékenység kapcsolatáról, valamint a természeti élőhely szürkemarhákkal való kezeléséről és a madárgyűrűzésről. Élménydús programnak bizonyult a palicsi-tó és a 70 éves palicsi állatkert megtekintése is, ahol a természet ezen oázisában harmóniában él együtt a növény- és az állatvilág.

A vajdasági programok színességét biztosították a közös játékok és a táncház, amelyeken a résztvevő diákok a térség népi kultúrájával is megismerkedhettek.

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki a vendéglátó szabadkai pedagógusoknak, akik mindent megtettek azért, hogy felejthetetlen élményekben lehessen részünk!

Dr. Kinda Eleonóra

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.