Felhívás!

Balázs Vera, a székely szuperhős, avagy az akarat diadala

Balázs Vera, a székely szuperhős, avagy az akarat diadala Életmód

A tavaly több hónapon keresztül követtem az RTL Klub Survivor túlélőműsorát, az engem érdeklő egyetlen valóságshow-t, amelyet azért szerettem, mert egyrészt az emberi akarat, fizikai erő határait feszegette, másrészt olyan pszichológiai kórképet mutatott be a versenyzőkről, amelyet akár szakdolgozatokban is érdemes volna elemezni.

A műsorban a félrevezetést, a hazugságot, az ármányt, az árulást és a becstelen eszközöket egyszerűen taktikai elemnek nevezték. Nekünk, erdélyieknek ez szokatlan, és a verseny egyetlen erdélyi résztvevőjének, Balázs Verának sem lehetett könnyű felismerni, kiben lehet megbízni. A Blikk későbbi cikkében a székely Sarah Connor-ként emlegették, Csata Orsolyát, a Nőileg riporterét Tina Turner-es hangja hozta zavarba. Én először nem tudtam, hogy ez a 29 éves testnevelőtanár erdélyi, de mikor megszólalt, székelyes beszédéről biztos voltam, hogy földink, és a gyergyóalfalusi lánynak drukkoltam mindvégig. Az egyetlen volt, aki a Fülöp-szigeteki, a versenyzők számára néha pokollá váló földi paradicsomban nem taktikázott, egyenesen, szíve szerint „játszott”. Noha a végső győzelmet nem sikerült megszereznie, egészen az elődöntőig jutott, és a lehetséges 42-ből 39 napot töltött a szigeten, távol férjétől, ötéves kisfiától.

A kockás hasú édesanya derekasan állta a fizikai és lelki próbatételeket, és leckét adott becsületből is. Több kilót fogyott, számos játékot megnyert, sőt egy talált libát is levágott. A babból és rizsből álló menüjük után az értékes hús jelentős csemegeként hatott mindenki számára. Szövetségesei aztán elárulták, kiszavazták, de erős akaratával végül visszakerült a játékba. Itthon sem hazudtolja meg magát, gyergyóalfalusi gyerekeket tanít úszni, felnőtteknek edzéseket tart, nem csak a fogyásért, hanem hogy minél jobban kitolják a komfortzónájukat. VeraWorkout címen internetes edzésötleteket, táplálkozási tanácsokat ad, gyakorlatokat mutat be, csinos, tökéletes alakjával mindenkit motivál, biztat. Számomra ő az igazi székely szuperhős.

Február 16-án, szombaton 12 órától a sepsiszentgyörgyi Szabó Kati Sportcsarnokban jótékonysági edzésnapot tart, elmeséli a versenyre való felkészülése előzményeit, beszél a valóságshow forgatása közben szerzett élményeiről, táplálkozási szokásairól, majd levezet egy közösségi tornaórát. A közönségtalálkozóval egybekötött edzés egy nemes célt szolgál. Bizonyára tudják, hogy 2018-ban Cârsteanu-Dombi Márta, édesanya és sportoló egy edzésen súlyos kerékpáros balesetet szenvedett, hátával egy útszéli fának csapódott. Hatórás műtét és két hét intenzív osztályon eltöltött idő után sikerült felgyógyulnia az életveszélyes sérülésből, azonban deréktól lefelé lebénult.

Vera felismerte, hogy sporttársának szüksége van a segítségére, hogy újból lábra állhasson, járhasson és szaladhasson, hogy újból sétálhasson a kislányával. A sportcsarnok bejáratánál urnákat helyeznek el, hogy önök is segíthessenek. Jó volna, ha minél többen eljönnének. Bal vállára, kubai útja emlékére egy mondatot tetováltatott, jelentése egyben Vera ars poétikája is: „Csak az idő szabhat határt.” Ezt ő igazán betartja, és erre neveli környezetét is.

Dancs Árpád

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások