Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Az északi és keleti országrészben viharos időjárás, a déli és a nyugati megyékben kánikula várható

Az északi és keleti országrészben viharos időjárás, a déli és a nyugati megyékben kánikula várható Életmód

Egy viharokra és egy kánikulára figyelmeztető előrejelzést is kibocsátott szerdán az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az előbbi sárga színjelzésű riasztás az ország északi és keleti részére, az utóbbi a déli és a nyugati régiókra vonatkozik.

Hirdetés
Hirdetés

A meteorológusok szerint szerdán 12 és 22 óra között Moldvában, Máramarosban, Erdélyben, Munténia és Dobrudzsa északi részében, illetve elszórtan a hegyekben heves széllökésektől és villámlásoktól kísért záporok és jégesők várhatók. A lehulló csapadék mennyisége eléri a 25-30, helyenként a 40-60 litert négyzetméterenként.

Ugyanakkor szerdán, csütörtökön és pénteken a nyugati és a déli megyékben kánikula várható, a hőérzet-index meghaladja majd a kritikus 80 egységet. A nappali csúcshőmérsékletek 34 és 38 fok között alakulnak, pénteken elérhetik a 39-40 fokot is. Éjszaka 18-21 fokra hűl le a levegő.

Elsőfokú árvízkészültség több erdélyi folyószakaszon

Elsőfokú (sárga jelzésű) árvízkészültséget rendelt el kedden az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) 12 megye több folyószakaszára.

A hidrológusok szerint szerdán éjfélig villámárvizek alakulhatnak ki és a vízállás meghaladhatja az elsőfokú készültségi szintet a következő folyók vízgyűjtő medencéjében: Visó (Máramaros megye), Nagy-Szamos (Beszterce-Naszód megye), Maros (Hargita és Maros megye), Suceava (Suceava megye), Moldva (Suceava és Neamţ megye), Beszterce (Suceava, Neamţ, Hargita és Bákó megye), Tatros (Neamţ, Bákó, Hargita, Kovászna és Vrancea megye), Putna (Vrancea megye), illetve Bârlad (Neamţ, Iaşi, Vaslui, Bákó, Vrancea és Galac megye).

Az előrejelzések szerint árvizek alakulhatnak ki Beszterce-Naszód, Hargita, Bákó és Vrancea megye kisebb folyóin is. 

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.