Hirdetés
Hirdetés

Az elhízás komoly halálozási tényező a járványban

Az elhízás komoly halálozási tényező a járványban Életmód

Tízszer nagyobb a koronavírus-fertőzés miatti halálozási arány azokban az országokban, ahol a felnőtt lakosság több mint fele kórosan elhízott – figyelmeztetnek szakemberek az elhízás világnapján.

Hirdetés
Hirdetés

A világszövetség arra sürgeti a kormányokat és egészségügyi döntéshozókat, hogy az ilyen emberek esetében gyakrabban teszteljenek, és az oltási sorrendben is vegyék őket jóval előrébb. Az általuk javasolt rendszer rövidítése: ROOTS, azaz felismerés, megfigyelés, prevenció, kezelés, rendszerezés.

“A kormányoknak komolyan kell venniük az elhízást, összehangoltan kell cselekedniük. Az egyes országok vezetésének el kell fogadnia a ROOTS keretrendszert, melynek pillérei a felismerés, a megfigyelés, a prevenció, a kezelés és a rendszerezés. A pandémia megmutatta, hogy az elhízás világszerte sürgető megoldást igényel” – hangsúlyozta Olivia Barata Cavalcanti, a világszövetség tudományos- és programigazgatója.

Adataik szerint az elhízott lakosságú országok közül Belgiumban haltak meg a legtöbben a járványban, őket követi Szlovénia, az Egyesült Királyság, Olaszország, Portugália.

A legkevesebb elhízott ember Vietnamban él: a Covid miatti halálozási ráta ott a második legalacsonyabb a világon.

(euronews)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük