Felhívás!

A televízió káros hatásai

A televízió káros hatásai Életmód

A televízió szerves része mindennapjainknak, a tévézés a legelterjedtebb szórakozás, kikapcsolódás. Sok családban már szinte minden szobában van egy készülék, és jellemzően majdnem egész nap be van kapcsolva, ha másért nem, háttérzajként.

A műsorok kínálata rendkívül szerteágazó, a hírműsoroktól elkezdve a sorozatokon keresztül a vetélkedőig mindent megtalálunk, és a legtöbbször ezekre is alszunk el. De valószínűleg mindenki tudja, hogy rosszat teszünk az alvásunknak azzal, ha lefekvés előtt tévét, monitort, okostelefont bámulunk, mert a fénye megakadályozza az elalvást segítő melatonin termelődését.

Mindannyian tudjuk, hogy egy nehéz nap után a pihenés a legfontosabb ahhoz, hogy agyunk és testünk kipihenhesse magát, hiszen annyira pörgős, stresszes tud lenni egy átlagos munkanap, hogy sokan a lefekvés idejéig képtelenek kitisztítani a fejüket, és kellőképp ellazulni a pihentető alváshoz. Ilyenkor, jobb híján, a tévé duruzsolása ringat álomba minket. Ha azonban már tévé nélkül nem is tudunk elaludni, cseberből vederbe kerültünk. Utánajártunk, mennyire káros ez a gyakorlat.

Az ideális az lenne a mai világban, ha mindannyian kikapcsolnánk a kütyüinket a lefekvés előtti órában, vennénk egy forró fürdőt, olvasgatnánk egy keveset, meditálnánk, majd álomra szomjazva zuhannánk be a levendulaillatú ágyneműk közé. De ez csupán illúzió, a valóság ezzel szemben az, hogy rengeteg ember, például ha az amerikaiakat említjük, 60 százalékuk csak tévére képes elaludni. A köztudatban ez úgy él, mint valami borzasztó szokás, amit minél előbb ki kellene vonnunk az életünkből.

Miért alszunk el könnyebben a tévé előtt?

Sok ember számára az elalvás igazi kínszenvedést jelent, mert, ahogy lecsukják a szemüket, agyalni kezdenek az aktuális problémáikon, a világ folyásán, vagy épp azon, hogy mit öltsenek magukra reggel munkahelyükre. Erre még rátesz egy lapáttal az is, ha valaki szorongó alkat, mert az még reménytelenebbé teszi a helyzetet. Klinikai neurofiziológusok szerint azért szokunk hozzá a tévére elalváshoz, mert így elfedhetjük a körülöttünk lévő zajokat, elterelhetjük a gondolatainkat és enyhíthetünk a belső feszültségeken. Másoknál csupán arról van szó, hogy megnyugtatónak találják a tévé hangját, mivel csendben nehezebben tudnak elaludni. Azonban több Alvásdiagnosztikai Központ vezetői is az állítják, hogy a televízió csupán pótcselekvés. Nem használ, annál inkább árt, mert amíg tévézek, addig nem alszom, hiszen a tévé kényszeríthet arra, hogy fennmaradjak. Tegyük fel, hogy álmosak vagyunk, de mégis továbbnézzük kedvenc sorozatunkat, miközben már rég elaludtunk volna. A tévéből jövő kék fény pedig eleve éberségre sarkall. Ezeket pedig ki kell iktatni, mert sem a zaj, sem a fényhatások nem tesznek jót – állítják a szakemberek. Többségük szintén egyetért azzal, hogy nem valami bölcs dolog rendszert csinálni a tévére elalvásból, hiszen az alváshigiénia szorosan összefügg a mentális jólétünkkel. A melatonin-termelés akadályozása miatt tehát a többség úgy gondolja, semmiképp sem elfogadható gyakorlat.

Ki hogyan alszik el?

Több embert megkerestünk ezzel a kérdéssel, hogy ők tévével vagy tévé nélkül alszanak el. A válaszadók legtöbbje tévét bekapcsolva merül álomba, viszont reggel általában fáradtabban is kel, mint azok, akik csendben térnek nyugovóra. A kutatók szerint a mély alvás szakaszában akár álmainkat is befolyásolhatja ez a szokás. A kérdés csupán az, hogy mindenkire ugyanúgy hat-e a tévézés. Jeanine Joy alváskutató szerint, ha valaki napközben sportol, akkor a kék fény hatása kevésbé fogja megzavarni a cirkadián ritmusát.

Milyen hatással van az állandó vagy rendszeres televíziózás életünkre?

A televíziózás személyiségünk alakulására is hatással van. Hiszen nemcsak a tökéletes külső képet, hanem egyfajta ideális viselkedés- és magatartásformát is közvetít. Nagyban erősíti a nemi sztereotípiákat, ami leginkább talán a reklámoknak tudható be. Emellett torzítja a világképünket, és rontja az önbecsülésünket is. Bizonyos esetekben felmerülhetnek azonban előnyök is. A tévé például elfojtja azokat a bosszantó hangokat, mint a kutyaugatás, a szirénázás vagy a szomszédok civakodása, és a poszttraumássztressz-zavarban szenvedőknek is segíthet az elalvásban.

Ennek ellenére abban mindenki egyetért, hogy alapesetben az elalvás előtti 1-2 órában már nem szabad bekapcsolni a készüléket. Elalvást segítő módszer lehet az olvasás, a vezetett relaxáció, vagy relaxációs zene hallgatása elalvás előtt.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.