Felhívás!

Vanek úrtól Cîțuig

Amikor egy jegyzetemben arról filozofáltam, hogy a legbődületesebb marhaságoknak tűnő könyvekben a szerzők a világ szinte lényeges témáját megjelenítik, én sem gondoltam komolyan. De úgy tűnik, akaratlanul is kezd igazam lenni. Újra rejtőjenőzök. Mert ő megírta a Vesztegzár a Grand Hotelben-t, amelyben váratlanul felbukkan (vagy talán nem?) egy bubópestis-eset, vesztegzárat rendelnek el, és az egész élet a feje tetejére áll, minden tervet újra kell gondolni. Hát nem ez történik napjainkban? A kínai gazdaság szárnyalása, a turisztikai programok, annyi millió vendégmunkás álma – mi lett mindebből és mivé lesz még ezután?

De most egy másik Rejtő-remekről szólnék. A Tizennégy karátos autó-ban a Nobel-díjat húszéves fejjel kártyán elnyerő Gorcsev Iván belép a francia idegenlégióba, de az eskütételig még van egy-két nap, és elhalaszthatatlan tennivalója akad, ezért lefizeti Vanek. B. Eduárdot, egy slamposan piperkőc csavargót, hogy addig helyettesítse a kaszárnyában. Persze, a dolgok bonyolódnak, Gorcsev nem tud visszajönni, és szegény Vanek úrból tényleg légióst faragnak, azaz próbálnak faragni a válogatott szadista altisztek.

Romániában (amelyről Rejtő nem írt, pedig…) nem ilyesmi történt a tavaly? A dolgokat az árnyékból irányító Dragnea (lévén büntetett előéletű, nem foglalhatott el hivatalos vezető állást) V. Dăncilă-t ültette a miniszterelnöki bársonyszékbe, bábként. Ám Dragnea börtönbe került és Dăncilă asszony ott maradt, mint egy pocsék színész, aki félig sem tudja szerepét, de súgó nélkül. Láttuk az eredményt.

Majd államelnökünk, akit ha éjjel háromkor felzavarnak álmából – kedvenc időtöltése –, rögtön a pöszödöt hibáztatja. Kitette az országot egy hosszadalmas válságnak, először a bukott Orbánt, majd a bankrendszer emberét, Cîțut jelölve miniszterelnöknek, hogy a parlament elutasítsa őket, hadd jöjjön előzetes választás után a „guvărnul mău”. Bánta is ő a többhónapos krízist, csak jöjjön a pönölö. Most egy láthatatlan vírus ráébreszt: muszáj egy döntésképes kormány, ám nincs más jelölt, mint Cîțu. És hol késik egy Gorcsev Iván, aki kihúzzon a pácból, legalább úgy, hogy odasóz egyet?

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.