Felhívás!

1900-ban véletlenül készült el a világ első hógömbje

1900-ban véletlenül készült el a világ első hógömbje Életmód

A hógömb a karácsonyi vásárok elmaradhatatlan kelléke, egy bájos, olykor kicsit giccsbe hajló dísztárgy, ami téli mesevilágokat és hóesést zár magába. 

A gyermekek körében különösen nagy népszerűségnek örvend, de a felnőttek is szívesen nézegetik, különösen az ünnepek idején, hiszen a szíve mélyén a legtöbb ember fehér karácsonyra, nagy pelyhekben hulló hóra vágyik. Hiába ismeri mindenki ezeket a játékos dísztárgyakat, kitalálásának körülményei általában homályba vesznek, pedig közép-európai találmányról van szó, és a feltaláló családja a mai napig életben tartja a vállalkozást. 

Már az 1878-as párizsi világkiállításon is szerepeltek a mai hógömbhöz hasonló, üvegből készült papírnehezékek. Ezek esernyőt tartó figurát, valamint vizet és fehér port tartalmaztak, ami ha megfordították, hóvihart imitált. Mindezek ellenére a hógömb valódi feltalálójának az osztrák Erwin Perzyt tartják.

A  Bécs közelében, a schönbrunni kastélytól nem messze élő Perzy orvosi műszerek készítésével foglalatoskodott, amikor 1900-ban felkérték, hogy az Edisonnak tulajdonított villanykörtét továbbfejlessze, fényesebbé téve a műtétekhez. A cipészek, hogy felerősítsék a gyertya fényét, vízzel töltött üveggömböt helyeztek elé. Ezt a módszert leste el az osztrák mester is, aki a vízbe a még jobb hatás érdekében csillámokat, majd lassabban süllyedő fehér port, egyes vélekedések szerint grízt szórt. Az így kapott gömb nem fokozta a fény erejét, ám a szállingózó por hóesésre emlékeztette a férfit, és hamarosan szabadalmaztatta is az eljárást.

1905-ben már hógömbök tucatjai kerültek ki a kezei közül, bennük a fehér pelyhek egy miniatűr templomra, a mariazelli bazilika kicsinyített mására hullottak. A díszek olyan népszerűek lettek, hogy I. Ferenc József ki is tüntette értük Perzyt. A vállalkozást a férfi leszármazottai vitték tovább, a II. világháború után jelentősen bővült a kínálat, hóemberek, télapók és karácsonyfák is megjelentek a gömbökben. Orson Welless Aranypolgár című, 1941-es filmjének legendás nyitójelenetében is egy eredeti, Perzy-féle hógömböt láthat a néző, benne egy fakunyhóval. Napjainkban az üzemet és a hozzá tartozó múzeumot az unoka, III. Erwin Perzy vezeti.

(fem.)

 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.