Hirdetés
Hirdetés

A Polar expressz a valóságban is létezik

A Polar expressz a valóságban is létezik Életmód

A Polar Expressz című animációs film 2004-es megjelenése óta beírta magát a karácsonyi klasszikusok közé. Nem csoda, hiszen a remek történet mellett a vizuális ábrázolás is elképesztő, főleg azok számára, akik rajonganak a meseszép tájakért.

Hirdetés
Hirdetés

Azt viszont kevesen tudják, hogy mint a legtöbb esetben, ennél a mesénél is a készítők a valóságból inspirálódtak. A Norvégiát szinte keresztülszelő Nordland Railway-t, vagyis az Északi Vasútvonalat a valódi Polár Expresszként is emlegetik, hiszen olyan helyeken halad, amiket a legtöbben csak tátott szájjal figyelnek, hiszen nincs ehhez fogható a világon.

Az Északi Vasút nemcsak Norvégiában, hanem a világon is egyedülállónak számít, hiszen nem található más, ami ennél is északabbra járna. A Trondheim és Bodø között haladó járat 729 kilométert tesz meg, és 43 állomást érint útja során, de a legszebb látnivalókkal akkor találkoznak az utasok, amikor zakatol a vonat. A hosszú út során a táj, a kultúra és az éghajlat is nagyon változatos, így ezeket érdemes egyenként, közelebbről is megnézni.

(femina)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. december 2., 10:47
    ÉRTÉKELÉS: 6

    Ennél északabbra még Európában is található személyeket szállító vonatok. Éspedig Stockholm – Kiruna – Narvik vasútvonal, amely Svédország fővárosából indul a norvég kisvárosba. Ezenkívül az orosz Szentpétervár – Murmansk vonal is északabbra nyúlik. Moszkvából 3 nap alatt Vorkutába lehet utazni vonattal, jóval az északi sarkkör fölé. Salekhard – Bovanenkovo jelenleg a világ legészakibb vasútvonala és ezt még akarják észak felé nyújtani. Igaz itt nincs személyszállítás (egyelőre), hiszen a gázföldek felé vezet. Habár akinek van pénze, foglalhat hálófülkét itt is, gondolom a helyi illetékesek segítségével. A Discovery is forgatott ezen a vasútvonalon. Lenyűgöző!
    Gáspár László Zsolt