Zsigmond József (középen): A kártyával nyomon lehet követni az egyetemistákká váló tanulókat. Mellette balra Lőrincz István-Zoltán, jobbra Mandel Szabolcs

Ötéves a Székelyföldi Diákigazolvány (SIC Card), a legnagyobb területi lefödöttségű, háromnyelvű olyan kártya, amelyik középiskolásokra is érvényes – nyilatkozták pénteki sajtóértekezletükön a kártya működtetői. Elmondták: szeptembertől sokkal több partnerrel, bővülő szolgáltatásokkal folytatják a tevékenységet.
Újratervezték az arculatot, megújították a honlapot, partnerséget kötöttek a kolozsvári A Kártyával, így a legnagyobb területi lefödöttségű magyar kártya lettek Romániában – mondta el a kártyarendszer ötletgazdája, Zsigmond József. A sepsiszentgyörgyi fiatal tanácsos hozzátette: visszatérnek az egyéves érvényességi időszakhoz, mert „ez Európában mindenütt így van”, és kicsit „Kolozsvár-centrikusabbá” teszik a dolgot. A SIC kártyának jelenleg 3.718 aktív felhasználója van.
– Partnerséget kötöttünk a kolozsvári A Kártyával, amely idén szeptemberben lép életbe, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden SIC Card tulajdonos igénybe veheti Kolozsváron az A Kártyával járó kedvezményeket, illetve minden azzal rendelkező egyetemista igénybe veheti a SIC Card partnerei által felajánlott kedvezményeket és szolgáltatásokat – magyarázta Zsigmond.
Lőrincz István Zoltán, a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) háromszéki származású elnöke elmondta: az A Kártya, amelynek mintegy 6.000 felhasználója van, négy éve indult, mert az addig érvényben lévő, ingyenes tömegközlekedésre jogosító diákkártya pénzbe került.
– Ott álltunk tehát, hogy valójában csak pénzért lehetett megkapni egy ingyenes szolgáltatást. Tíz hónapos utánajárás után sikerült elfogadtatnunk egy ingyenes kártyát, amire kötöttünk egy olyan keretszerződést, hogy minden diák két választható vonalra ingyen kapott bérletet – nyilatkozta a KMDSZ elnöke.
Ezt a „mutatványt” a SIC Cardosok is megpróbálták Székelyföldön, ám – amint azt Zsigmond József közbeszúrta – egyelőre nem találták meg azt a jegyzőt, aki egy ilyen szerződést alá mert volna írni.
Bejelentkezni „egy kávé mellett, telefonról” lehet mindkét kártyára (a diakigazolvany.ro, illetve akartya.ro honlapon): néhány alapadaton kívül egy normális portréfotó kell, a kártyát vidékre akár postán kiküldik. 20-30 partnercéget kerestek meg, akik 10-50 százalékos kedvezményig adnak bizonyos termékekből vagy szolgáltatásokból, cserében reklámot biztosítanak nekik, hisz csaknem tízezer fiatalt „terelnek” ezen vállalkozások felé. Természetesen a cégek maguk is jelentkezhetnek, erre külön menüpont van a kártyák honlapján – mondta el Mandel Szabolcs, a SIC Card sajtósa.
Zsigmond József kifejtette: multikkal csak akkor dolgoznak, ha az adott területen nincs helyi szolgáltató. Nem utolsó szempont az sem, hogy külföldön mindenütt elfogadják mint nemzetközi diákigazolványt. Hozzátette: a két kártya „egyesítése” azért is jó, hogy „nyomon lehet követni” a Székelyföldről elmenőket, így e-mailben kereshetik meg például a végzős kolozsvári mérnököt, ha éppen van munkahely itthon.
SIC Cardot minden 7 és 35 év közötti személy igényelhet, aki érvényes hallgatói jogviszonnyal rendelkezik székelyföldi tanintézménnyel (14 év alatti diáknak szülői felhatalmazásra van szüksége). A diákigazolvány tulajdonosai különböző kedvezményekben részesülhetnek partnercégeknél, amelyek listája megtalálható a honlapon. <<

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Ismét jó célért tekertek

Amint arról írtunk, csütörtökön a Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) és a Zöld Nap Egyesület partnerségben a kézdivásárhelyi önkormányzattal negyedik alkalommal rendezte meg a Tekerj egy jó célért! adománygyűjtő akciót.

Piknik az Avas-tetőn

A szervezők a pénteki esős időjárás miatt úgy döntöttek, nem tartják meg a Szent Iván-éji álomra keresztelt, szombati rendezvényt, ami Almás és Lemhény közös falunapjaként is felfogható. Ennek ellenére pár száz ember így is felment a tetőre, ahol végül tábortüzet is gyújtottak.

Hatékony manipulálás

Menti a bőrét a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetősége, azért módosítják a Büntetőeljárási törvénykönyvet – legalábbis ettől hangos a közélet, ezért tüntetnek ezrek naponta az utcán. Ez „jól hangzik”, csak torz, és hatékony manipulálás eredménye – mondta pénteki sajtóértekezletén Márton Árpád.

Tíz év a város életében

Az elmúlt évtized megvalósításairól beszélt legutóbbi sajtóértekezletén a sepsiszentgyörgyi polgármester. Antal Árpád majdnem napra pontosan tíz éve tette le a polgármesteri esküt.

Nem történt támadás

Közösségi oldalakon egyre gyakoribb az elcsatangolt, a gazdijukat „kereső” fajkutyák fényképe. Lapunk arra volt kíváncsi, hogy a szépmezői kutyamenhelyen nőtt-e a fajkutya-befogások száma.

Ismét dübörögtek a lóerők

Hétvégén Kézdivásárhelyen rendezték meg a Klausenburg Retro Racing névre hallgató retróautó-bemutató és -verseny hetedik kiadását, amely a szombat délelőtti eső ellenére ismét sikeresnek bizonyult.

Székelyföld értékei Manchesterben

Különböző zenei és művészeti műfajt képviselő, Kovászna megyéhez köthető produkciók is szerepeltek a második manchesteri Góbéfesten, amelyet idén a családoknak szóló fesztiválként hirdettek meg. Székelyföld kulturális nagykövetei ezen a hétvégén belakták Manchester főterét, ahol vasárnap délig több mint tízezren fordultak meg.

Röviden

Harc egy kicsi ráadásért A kedden közzétett képességvizsga-eredmények után a nyolcadikos diákok összesen 142 óvást tettek le: 31 esetben a magyar nyelv és irodalom, 61 esetben a román, 50 esetben a matematika dolgozatra kapott jegyüket fellebbezték meg – tájékoztatott a Kovászna Megyei Tanfelügyelőség. A végleges eredményeket június 23-án teszik közzé. << Illemtantábor Az RMDSZ Kézdivásárhelyi […]

Átlátható lesz a pálya

Idén július 13-a és 15-a között kerül sor a Székely vágtára – jelentették be újfent tegnapi sajtóértekezletükön a szervezők. Sztakics Éva és Demeter János elmondta azt is, hogy idén elmarad a szombat esti nagyelőadás, amelynek az lesz a „járulékos következménye”, hogy színpad hiányában mindenhonnan jobb rálátás nyílik a pálya teljes hosszára.

Kell a pénz közművesítésre

Kézdivásárhely tanácsának csütörtöki soros ülése az önkormányzat által év elején kiírt totem-pályázat győzteseinek díjazásával kezdődött.

Amikor bekopog a rendőr

Az Országos Személynyilvántartó és Adatbázis-kezelő Igazgatóság az Országos Rendőr-főkapitánysággal közösen méretes, az egész országot átfogó ellenőrzéssorozatba kezdett: az akció során azokat a 14-18 év közötti vagy felnőtt személyeket keresik fel, akik szerepelnek az országos személynyilvántartásban, de 2017. december 31-ig nem kérték még az első személyigazolványuk kiállítását.

Tíz év a város életében

Tíz év alatt nemcsak mi lettünk idősebbek, hanem a város is jelentősen átalakult – jelentette ki csütörtöki sajtóértekezletén Antal Árpád (képünkön). A sepsiszentgyörgyi polgármester abból az alkalomból tekintett vissza az elmúlt évtizedre, hogy majdnem napra pontosan tíz éve (2008. június 20-án) tette le a polgármesteri esküt.

Veszélyes kútvizek

Háromszéken számtalan kút vize baktériumokkal, nitritekkel, nitrátokkal, ammóniával fertőzött, az elemzésre bevitt vízminták 95%-a ilyen, tudtuk meg a Kovászna Megyei Egészségügyi Igazgatóság keretében működő környezet-egészségügyi iroda szakembereitől.

Most lenne alkalom

Bár a kormánypártoknak kényelmes többségük van a parlamentben, a fontos törvények megszavazásánál az RMDSZ segítségét kérik. Ilyen esetben alkalom lenne megerősíteni a magyarság szempontjából fontos előírásokat – vélik az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) vezetői.

Nyáron szekeret, télen szánkót

Gázáremelésről szólnak a híradók – eddig sem volt olcsó a fűtés, semmilyen formájában –, ezt pedig feltételezhetően a kritikusan alulfizetett háromszéki lakosság megsínyli. Mégis, miért állt le a tömbházak szigetelésének folyamata Szentgyörgyön? – érdeklődtünk az illetékeseknél.