A közösség számára is haszonnal járó szakmai gyakorlat keretében a Babeș-Bolyai Tudományegyetem környezettudomány szakos, másodéves hallgatói november folyamán 50 kút vizének minőségét vizsgálták meg a Sepsiszentgyörgy környéki falvakban.

Mint arról dr. Bartalis Ildikó tanszékvezető beszámolt, a megyei tanácstól pályázaton elnyert összegből az Árkos, Kálnok, Kőröspatak és Gidófalva kútjaiból vett vízminták fizikai–kémiai paramétereit, lényegében az ihatóságát vizsgálták: az ammónia, nitrit és nitrátok jelenlétét, pH-értéket, vízkeménységet, vezetőképességet mértek. A következtetés: minden kút vize iható, sehol nem találtak a fenti vegyületekből, amelyek szennyezettségre utalnának és a további mikrobiológiai elemzést is szükségessé tennék.

Bár a falvakban többnyire a vezetékes hálózatból vesznek vizet, esetleges áramszünet esetén, illetve locsolásra nyugodtan használhatják tehát a kutak vizét, amelyet azonban minden esetben nagyon keménynek találtak. Az 5-ös szabványérték fölött, de a még tűrhető 10-es értékkel (10 mg/l CaO tartalmat jelent) szemben 30-as, sőt 50-est is mértek, ajánlott vigyázni a háztartási gépek vízkövesedésére: a vasaló, kávéfőző, mosó- és mosogatógépek korai halálát jelentheti, ha nem használnak vízlágyítót. A kemény víz több mosószer használatát is feltételezi. Megoldást jelenthet egy vízszűrő használata, az abból kijövő víz megfelel az elvárásoknak. (Egyébként a szentgyörgyi vezetékes víz keménysége is 20-as fölötti a német vízkeménységi fokban mérve).

A gyakorlat keretében a szentgyörgyi Büdöskút vizét is megvizsgálták, az állategészségügyi hivatallal partnerségben, annak laboratóriumában végezték az elemzést, amelynek végkövetkeztetése: a víz tiszta, iható.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Üdülni küldjük olvasóinkat

Három hónap telt el a legutóbbi sorsolás óta, amit az előfizetők körében ejtett meg a Székely Hírmondó. Pénteken délelőtt, a Friss Fm Rádió csapatának közreműködésével 24 nyeremény talált ismét gazdára.

Szent István-búcsú Kovásznán

Az immár kétezer taggal rendelkező, kovásznai római katolikus Szent István-plébánia augusztus 19-én tartotta meg az István-napi templombúcsút.

Hazájuk a nagyvilág

A hétvégén zajlott Erdővidéken az immár nyolcadik alkalommal megrendezett, a maga nemében egyedinek számító kamionos találkozó. Az or­szág­utak vándorai ezúttal a baróti terelőúton gyülekeztek szombaton délben, majd miután hangos dudaszó kíséretében leírták szokásos tiszteletkörüket a városban, Felsőrákos mellett, egy magánterületen parkoltak le, ahol aztán kezdődhetett az estébe nyúló szórakozás.

Van ilyen?

Székelyföld gazdasági jövőképét próbálták megrajzolni a SIC Feszt fesztivál meghívottai, Deák Gyöngyvér, a Magyar Nemzeti Kereskedőház sepsiszentgyörgyi képviselője, Lázár Zoltán, a csíkszeredai magyar főkonzulátus külgazdasági attaséja és Fejér László Ödön háromszéki szenátor, akiket Lakatos László faggatott.

Sokba kerül a tanévkezdés

Néhány hét és kezdődik az iskola, ez pedig kétségkívül megterheli a szülők pénztárcáját, főleg azokban a családokban, ahol több gyerek is iskolaköteles. A tanszerek költségei mellé más kiadások is hozzájönnek: egyenruha, új cipő vagy akár számítógép is, mert már az is kell a gyereknek a tanuláshoz.

A hátsó ülés alatt csempészte gyermekét

A román határőrség közleménye szerint a Szatmár megyei Csalános határátkelőnél 5 éves gyermeket találtak egy Volkswagen mikrobusz hátsó ülése mögött. Az édesanyja azért próbálta meg átcsempészni a magyar határon, mivel a kiskorú semmilyen úti okmánnyal nem rendelkezett.   A 30 év körüli Szeben megyei nő pénteken bukott le. A kisfiút amellett, hogy az ülés mögé […]

Baphomet bálványt emeltek Arkansas főterén

A Sátán Egyháza egy kecskefejű, szárnyas Baphometet ábrázoló bronzszobrot állított Arkansas állam országháza elé, a fővárosában, Little Rock-ban. Igaz, csak ideiglenesen.   A bálvány úgy került az USA déli államának főtérére, hogy a sátánhívők csütörtökön tüntetetést szerveztek a dísztéren tavaly leleplezett Tízparancsolat Emlékmű ellen. Az “Első Alkotmánymódosítás” nevű tiltakozáson 150 sátánista, ateista és magát kereszténynek […]

Röviden

Áthelyezték Bekééket A feketehalmi börtönből a csíkszeredaiba kerül Beke István és Szőcs Zoltán, az ún. székely terrorista ügyben négy-négy évre bebörtönzött két kézdivásárhelyi fiatalember. A hozzátartozók fel is keresték az elítélteket, így Szőcs Csongor, Zoltán testvére is. Elmondta: most pszichikailag jobb állapotban vannak, mint Feketehalmon, ahol a tranzitban lévén, mindenféle emberekkel voltak kénytelenek egy levegőt […]

Kezdődik a pótérettségi

Hétfőn, augusztus 20-án a román írásbeli vizsgával megkezdődik az idei pótérettségi, amelyre megyénkben 427-en iratkoztak be.

Megkoptatta az idő

Felújítják a sepsiszentgyörgyi ortodox katedrálist. A munkálatok elkezdődtek, a tervek szerint idén be is fejeznék.

Felújított osztályok

Két felújított osztályt adtak át a sajtó és Tamás Sándor megyetanácselnök jelenlétében a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Sürgősségi Kórházban. A gyermekosztály és a kardiológia kényelmesebb, modernebb, felszereltebb lett. Az első, a 2013–2017-es Regionális Operatív Programon belül megnyert pályázati pénzből (60 millió lej) korábban már végeztek szerkezet-megerősítési és épületfelújítási munkálatokat, a műszerezettséget is javították.

Természet, az élet forrása tábor idén is

Huszonnégy diák vett részt az idén harmadik alkalommal megszervezett Természet, az élet forrása nevet viselő táborban július 30.—augusztus 1. között Bikfalván. A Zöld Nap Egyesület, valamint a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület (ADI SIMD) és az AQUACOV Közösségfejlesztési Egyesület rendezvényre Csernátonból, Dálnokból, Gelencéről, Lisznyóból, Sepsiszentgyörgyről, Kézdivásárhelyről és Lemhényből pályáztak sikeresen a résztvevők.

Bezárhatják az ülepítőt

Baróton immár hosszú és unalmas története van a város víz- és csatornahálózatát felújító munkálat kivitelezésének. Nem is élnénk Romániában, ha a dolgok ne vettek volna mindenki számára kellemetlen fordulatot egy idő után.

Kedv van, víz van

Egész nyáron alig lehetett strandolni Sepsiszentgyörgyön a kedvezőtlen időjárás miatt, az elmúlt napokban azonban túlzsúfolt lett a létesítmény, más megyéből is érkeztek vendégek. A szezont szeptemberben zárják.

Kibúvót keres a miniszter

Nem akarta minősíteni Tamás Sándor a környezetvédelmi miniszter tusnádfürdői „zarándoklatát”, de azt elmondta: a helyi hatóságok százasával küldtek medvekárokról szóló dokumentációt a központi hatóságoknak, és „évek alatt sem kaptak választ”. A megyetanácselnök szerint nem ártana a dolgokat „megelőzni, nem utólag siránkozni”.