Felhívás!

Jó a kutak vize az Olt mentén

A közösség számára is haszonnal járó szakmai gyakorlat keretében a Babeș-Bolyai Tudományegyetem környezettudomány szakos, másodéves hallgatói november folyamán 50 kút vizének minőségét vizsgálták meg a Sepsiszentgyörgy környéki falvakban.

Mint arról dr. Bartalis Ildikó tanszékvezető beszámolt, a megyei tanácstól pályázaton elnyert összegből az Árkos, Kálnok, Kőröspatak és Gidófalva kútjaiból vett vízminták fizikai–kémiai paramétereit, lényegében az ihatóságát vizsgálták: az ammónia, nitrit és nitrátok jelenlétét, pH-értéket, vízkeménységet, vezetőképességet mértek. A következtetés: minden kút vize iható, sehol nem találtak a fenti vegyületekből, amelyek szennyezettségre utalnának és a további mikrobiológiai elemzést is szükségessé tennék.

Bár a falvakban többnyire a vezetékes hálózatból vesznek vizet, esetleges áramszünet esetén, illetve locsolásra nyugodtan használhatják tehát a kutak vizét, amelyet azonban minden esetben nagyon keménynek találtak. Az 5-ös szabványérték fölött, de a még tűrhető 10-es értékkel (10 mg/l CaO tartalmat jelent) szemben 30-as, sőt 50-est is mértek, ajánlott vigyázni a háztartási gépek vízkövesedésére: a vasaló, kávéfőző, mosó- és mosogatógépek korai halálát jelentheti, ha nem használnak vízlágyítót. A kemény víz több mosószer használatát is feltételezi. Megoldást jelenthet egy vízszűrő használata, az abból kijövő víz megfelel az elvárásoknak. (Egyébként a szentgyörgyi vezetékes víz keménysége is 20-as fölötti a német vízkeménységi fokban mérve).

A gyakorlat keretében a szentgyörgyi Büdöskút vizét is megvizsgálták, az állategészségügyi hivatallal partnerségben, annak laboratóriumában végezték az elemzést, amelynek végkövetkeztetése: a víz tiszta, iható.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.