Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Hatékony átalakulás

Hatékony átalakulás Életmód

A téli időszakban rengetegen vágnak bele a fogyásba, edzésbe, a „nyári test” kialakításába. Azonban, ha figyelmen kívül hagyunk néhány dolgot, siettetjük a folyamatot, nem lesz igazán eredményes. Néhány fontos tényezőről beszélgettünk a kézdivásárhelyi Fekete Mártonnal, aki nemrég végzett el egy személyiedző-képzést, az utóbbi időben pedig sokaknak segít a hatékony edzésterv és étrend kialakításában.

– Izomépítésben melyik fontosabb: az edzés vagy az étrend?

– Az okosok azt mondják, hogy hetven százalékban fontos a helyes étkezés, és a maradék harmincban pedig az edzés. Én azt mondom, száz százalékban fontos az étrend, és száz százalékban fontos az edzés is. Lehet edzés nélkül fogyókúrázni, én például ezt a szót alapból nem szeretem, hiszen benne van a „kúra”. Ez pedig nem jelent mást, mint azt, hogy elkezdődik, és egyszer vége lesz. A fogyni vágyó ebben az esetben egyik napról a másikra éheztetni kezdi magát. Ez nem fog tetszeni sem neki, sem a testének, hamar feladja. Ha egy egészséges, fitt testet szeretnénk kialakítani, akkor kell az edzés is. Ugyanis a kettőt együtt kombinálva, sikeresen lehet zsírt égetni, de közben izmot építeni is, így nem feltétlenül súlyt vesztünk, hanem formálódik az alakunk. Ha valaki változtatni szeretne az alakján, az teljes életmód-változtatással jár, természetesen ezt fokozatosan, lassan kell elérni. Az interneten olvasható receptek nem fogják soha beváltani ígéreteiket, nincs csodapirula, varázsital, csak kemény munka.

– Ha egészséges, edzéshez való étrendre gondolok, nem látok mást magam előtt, mint csirkemellet és rizst. Tényleg ennyire egyhangúnak kell lennie?

– Ez attól függ, hogy mi a célod. Ha egyszerűen csak tisztábban szeretnél étkezni, akkor elég, ha a sok selejt kaját kidobod a hűtőből, kamrapolcról. Tehát nem fogsz több pizzát, csokis kiflit, felvágottat enni, nem iszol cukrozott, színezett löttyöket. Ha már csak ezeket kizárod a mindennapjaidból, be fog indulni egy pozitív változás a testedben. Ha azonban izmot szeretnél építeni, akkor több szempontot kell figyelembe venni, de ez is minden ember esetében változó. Tudjuk, fontos a fehérje, de ugyanúgy a szénhidrát, az egészséges zsírok és különböző aminosavak is. Létezik természetesen egy étrend-minta, viszont rengeteg variáns van arra, hogy a csirkét más fehérjeforrással, vagy a rizst más szénhidrátforrással helyettesítsük. Kitűnő alapanyag a marhahús is például, de a disznót nyugodtan el lehet felejteni.

– Gyakran túl hamar várjuk a változást, és mivel nem jön, elveszítjük a motivációt. Mire érdemes figyelni e téren?

– Fontos tudni, hogy 1–2 hét alatt nem áll be változás. Ha valaki szigorúan betartja az étrendet, illetve intenzíven edz, akkor a 8–12. hét után lesz igazán látványos eltérés, ha nincs olyan betegség a háttérben, ami ebben akadályozná. Ezután lelassul a folyamat, változtatni kell az edzésterven és az étrenden. De mindez egyén- és anyagcserefüggő. Nem szabad tehát első perctől kezdve nézegetni magunkat a tükörben. Kitartás, türelem, kemény munka kell. Ebben lehet nagy segítség a személyi edző, hiszen ő nem kímél, követeli a tempót és a fegyelmet.

Bartok Barbara

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások