Felhívás!

Tartsa meg az Isten!

Immár 68 esztendeje annak, hogy a Csíkdánfalván napvilágot látott (1932. január 14.) Albert Ernő tanár urat Sepsiszentgyörgyre vezérelte (1954) az Isten, és a munkássága révén kikristályosodott értékekkel gazdagítja városunk szellemi kincsestárát. A Székely Mikó Kollégium magyar nyelv és irodalom tanáraként és igazgatójaként kifejtett tevékenysége nagyban hozzájárult, hogy Háromszék „fővárosa” mára, a Székelyföld egészére jótékony hatást gyakorló kulturális központtá nője ki magát. Hivatásnak tekintette ugyanis a pedagógusi pályát, ezért idejét és energiáját ama bizonyos magok elültetésének szentelte, vigyázván, hogy szárba szökkenjenek és fejlődjenek.

Így az általa magyarságtudattal, kultúraéhséggel és tenni akarással „megfertőzött” diákok a kollégium kapuján való kilépésük után is a kijelölt úton haladtak tovább, folyton képezték magukat, és tették a dolgukat a mostoha körülmények, ellenséges tekintetek és megfélemlítési kísérletek ellenére. Akképpen, ahogy tőle ellesték és látták.

Jóságos tekintetű, szelíd viselkedésű tanár és igazgató volt, azonban szigorú, határozott és kemény, ha kellett. Hajthatatlan, de igazságos. Ezért szerették a diákok, és rajongtak érte. Ennek tudhatók be azok a kimagasló eredmények, amelyeket az irányításával, támogatásával, valamint részvételével elértek. És nem csak a tanulás terén, hanem dalkörré, népi tánccsoporttá, zenekarrá szerveződve, vagy csíki és háromszéki balladákat gyűjtve. A folklór szeretete gyermekkorában vert gyökeret benne szülőfalujában, ahol akkoriban még élő hagyományként létezett, amint még az 1960-as években is.

Persze a hírhedt román politikai titkosrendőrség (Securitate) éber tekintete és a legapróbb részletekre is kiterjedő figyelme közepette mindezt nem volt könnyű véghezvinni és megvalósítani. Jó adag bátorság és elszántság kellett hozzá, ugyanakkor furfang is, amivel ő székely származásánál fogva, illetve szüleinek köszönhetően rendelkezett. És valószínűleg segítette ebben Márton Áron püspök kisugárzása is, akitől a bérmálás szentségében részesült.

Albert Ernő sokágú és áldásos tevékenységének eredményeit hosszasan lehetne sorolni. A mai nap esedékes 90. születésnapja alkalmából azonban nem az volt a célunk, hanem arra kérni Istent, hogy tartsa meg Őt erőben, egészségben és szellemi frissességben nekünk még sokáig. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.