Felhívás!

Szupertitkos szolgálatban

Romániában bárki kerül hatalomra, a jogállamiság sérül. A liberális képviselő, Adriana Săftoiu a napokban jelentette ki, hogy szégyelli az Orban-kormányt, mert sok benne a nem odavaló ember, és egy sor kormányhatározatot hozott ki egyetlen éjszaka, miközben ellenzékben még azt ígérte, nem fogja ezt alkalmazni.

Igaz, azt is ígérte, hogy nem vesz fel soraiba szocdemeseket. Aztán mégis. Azt már nem ő, hanem Alina Mungiu-Pippidi mondta ki, hogy Romániában a liberális győzelmeknek, az alkotmány be nem tartásának a hátterében a hírszerző szolgálat áll. Azt a meghökkentő megállapítást tette, hogy a novemberi elnökválasztáson mindenről a titkosszolgálatok döntöttek, és minden jel arra utal, hogy ezek önálló hatalmi politikát folytatnak, érdekeik szerint támogatnak politikusokat, vagy éppen fordulnak ellenük, és erre felhasználják az igazságszolgáltatás döntéseit is. Kiderült, hogy nem csak a liberálisok, hanem a szocdemesek mellett is szép számú kék szemű fiú és leány áll, de míg az egyik felén a fiatal, a másik felén az idősebb nemzedék tagjait találhatjuk.

Nem lehet tudni, hogy a hírszerző szolgálatban hányan dolgoznak, csak saccolhatjuk, hogy úgy 12 ezer körüli a számuk. Annyi bizonyos, míg az Amerikai Egyesült Államok a bruttó hazai termék 0,13 százalékát költi a sajátjaira, addig ez Romániában megközelíti a fél százalékot. Ehhez jön a gazdasági tevékenységből származó summa, amely lehetővé teszi, hogy az országos büdzsé nem kis hányada kerülő úton a hírszerzőkhöz kerüljön. Más államok szolgálataihoz képest a különbség az, hogy míg azok működése a nemzetbiztonságra korlátozódik és szigorúan ellenőrzött, Romániában ezek a szervezetek önálló életet élnek, és ők tartják ellenőrzésük alatt a teljes állami struktúrát. Köztük az igazságszolgáltatást.

Manapság mind több törvényszéki bíró jelzi, hogy az ország nem a demokrácia, hanem a diktatúra felé halad. Azért, mert az ország elnöke nem tartja be a törvényeket, a legfőbb jogszabályt sem, az alkotmánybíróság döntéseire fittyet hány, és sajnos, erre buzdítja a kormány tagjait, főleg a miniszterelnököt, Ludovic Orbánt. Ő pedig, szolgalelkű lévén, mindent parancsot, jogtalanságot kivitelez. Dana Gârbovan kolozsvári törvényszéki bíró egyszerűen kijelentette, hogy az országban a demokrácia repedezik, a jogállamiság nem létezik.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.