Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Elterjedt lett a Valentin-nap

Elterjedt lett a Valentin-nap Életmód

Míg egy évtizeddel ezelőtt csak a sulibulik emlékeztettek a Valentin-napra, ma már elterjedt ünneppé vált és városszerte találkozunk szívecskés kirakatokkal, a virágüzletek ikebanákat kínálnak, míg a vendéglők ünnepi menüvel készülnek a szerelmesek napjára.

Hirdetés
Hirdetés

Felmérések szerint a párok több mint fele meglepi valamilyen ajándékkal a társát február 14-én, a szerelmesek napján. Legtöbben virággal, apró emléktárggyal, vacsorával kedveskednek, így a virágboltok és éttermek számára jár a legnagyobb haszonnal ez a nap. A kirakatok szerelmi ajándékoktól roskadoznak, már nemcsak az ajándékboltok, de a ruhaüzletek is hirdetnek Valentin-napi akciót a szerelmeseknek.

Vörös rózsa kétszeres áron

A virágárusok már felkészültek, szerelmes üzeneteket tűznek a csokrokra, melyek ára megemelkedett a jeles napon. Legkelendőbb továbbra is a vörös rózsa, ebből adnak el legtöbbet a Valentin-napot megelőzően, és ennek ára a legmagasabb. Nemcsak a Valentin-nap miatt, hanem mert import rózsát kínálnak, mivel a virág még nem nyílik nálunk, így külföldről lehet csak beszerezni. Varga Edit, az egyik helyi virágbolt vezetője elmondta, januárban és februárban kevesebb rózsát rendelnek, hiszen nincs szezonja és ünnep sincs, amelyre szükség lenne erre a virágra, Bálint-napkor azonban nagyon keresett. Míg hét elején 5 lej volt egy szál rózsa, ma már 10-12 lejért kínálják.

A legtöbben egy-egy szál rózsát vesznek, de az is előfordult már, hogy egy férj 25 szál rózsából álló csokrot rendelt a feleségének. A Valentin-nap a lánykérések napja is, volt, aki jegygyűrűt rejtett a csokorba, mások kisebb ikebanákat vásárolnak, művirágból, ami örök emlék marad – mondta a virágkötő.

A virágárusok ilyenkor emelnek áraikon, és a piros színű virágokat helyezik előtérbe. A csomagolópapírok is piros szívesek, de kitűzőket, apró matricákat is tesznek a csokorra, természetesen felárért. A központi park virágárusai azt mondják, nincs szükségük a drágításra, hiszen ezen a napon amúgy is sok virágot adnak el.

Ünnepi menüt kínálnak

A virágárusok mellett a vendéglők is különleges menüvel készülnek a szerelmesek napjára. A Szikra vendéglő különleges hétfogásos menüt kínál a pároknak, fejenként 150 lejért, míg a Kastély Vendéglőben meleg előétellel és desszerttel várják a szerelmeseket, 60 lejért személyenként. A menüben olyan különlegességek szerepelnek, mint garnélarák tartár tojássárgás linguine tésztával és savanyított vajjal és csokoládé duó liofilizált gyümölcsökkel. A vendéglők előzetes bejelentkezést kérnek, mivel arra számítanak, hogy sokan lepik meg párjukat vacsorával. A cukrászdák is készülnek, szív alakú tortákkal, fagylaltkelyhekkel várják a párokat, de a Labirintus játszóház is szervez Valentin-napi partit a szülőknek és kézműves műhelyt szerelmük gyümölcsének: a gyerekeknek.

Középmezőnyben a háromszéki szerelmesek

Egy hazai felmérés szerint az ország nagy része tartja a Valentin-napot, a legromantikusabbak Tulcea megyében élnek, ezt követi Vaslui és Máramaros megye. Kovászna megye a 17. helyen áll, ami a szerelmet illeti, a legérdektelenebbek Valentin-napon a Brassó megyeiek. A felmérés szerint, érdektelenség egyébként az idősebb korosztályra és az egyedülállókra jellemző. Előbbiek fiatalos hóbortnak tartják a szerelmesek napját, míg utóbbiak nagy része úgy érzi, szingliként nincs ünnepelni valója.

Dulányi Szidónia pszichológus úgy látja, az igazán kiegyensúlyozott személyiségeket nem befolyásolja ez a nap, sőt a párkapcsolatban élőket inkább megbolygatja, mint a szingliket.

Ennek oka, hogy a párkapcsolatban, házasságban élők elvárásokat támasztanak párjukkal szemben, és ha ezt nem kapják meg, frusztráltak lesznek, rosszul érzik magukat. Szingliként megélni a Bálint-napot nem kellene stresszt jelentsen vagy rossz érzést keltsen senkiben – mondta a pszichológus. Hozzátette: ő maga nem ünnepli különösebben a szerelmesek napját, 15 éve él kapcsolatban és igyekeznek minden nap úgy élni, hogy érzelmeiket kimutassák.

Mennyit költünk a szerelemre?

A Best Jobs munkaközvetítő portál felmérést készített arról, hogy a hazai párok mennyit költenek a szerelmesek napján. Eszerint, a Valentin-napi ajándékozásra tízből két megkérdezett legtöbb 100 lejes ajándékot vásárol, 11 százalékuk 100 és 200 lej közötti értékű ajándékkal lepi meg szerelmét, közel 9 százalékuk pedig még ennél is drágább ajándékot akar vásárolni.

Bálint Eszter dekorációs szakember egy ajándékboltot működtet, ahol ezekben a napokban szintén a szerelem körül forog minden. A szív alakú gyertya, fényképes kulcstartó és plüss-szív továbbra is a legkeresettebb ajándék, de vicces meglepetéseket is vásárolnak a szerelmesek: szőrmével borított bilincset, vágyfokozó tusfürdőt vagy humoros feliratú díszpárnákat. Az üzletvezető szerint általában 50 lej felett, de 200 lej alatt vásárolnak az üzletben.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.