Felhívás!

Szolidaritást vállalunk!

Március 8-án, az Európai Parlament plenáris ülésén dönt a három katalán politikus, Carles Puigdemont, Toni Comin és Clara Ponsati, a JUNTS Per Europa képviselői mentelmi jogának felfüggesztéséről. Erre a döntésre azt követően kerül sor, hogy az Európai Parlament Jogi Bizottsága engedett Spanyolország nyomásának, és elfogadta a mentelmi jog felfüggesztésére vonatkozó kérést.

Ez a hír megdöbbentő és felháborító. Nem a három katalán politikus nézeteiről, meggyőződéséről kell értékítéletet alkotni, hanem arról fognak dönteni az Európai Parlament képviselői, hogy politikai okokból kerüljön előzetes letartóztatásba ez a három politikus.

Mi 31 éve szabadultunk ki a diktatúra szorításából. Úgy tekintettünk Nyugat-Európára, és úgy vártuk az európai integrációt, mintha az véglegesen szavatolná a szabadságunkat. Hogy senkit ne lehessen üldözni a meggyőződéséért, hogy senkit ne lehessen üldözni a nemzeti hovatartozásáért.

A katalóniai függetlenségi népszavazás idején már láttuk a spanyol rendőrséget, hogy ártatlan embereket, köztük öregeket, nőket tepernek földre és rugdossák, és nem hallottunk tiltakozó szót Brüsszelből. A jogállamiság elvének megsértését passzívan tűrte az Európai Unió. Most viszont arról van szó, hogy legyen cselekvő részese alapvető emberi jogok megsértésének. Hogy taposson rá a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányára. Hogy forduljon szembe az EU-t megalapozó két szerződés alapvető értékeivel.

Már az a tény is felháborító, hogy egy ilyen szavazásra sor kerülhet. Azt látjuk, hogy az állami terror már nem csak egy-egy országban üti fel a fejét, hanem a demokratikus államok közössége képes azt szentesíteni. Ha megtörténik az, aminek nem lenne szabad megtörténnie, akkor egy kitörölhetetlen szégyenfolt árnyékolja be 27 tagállam szövetségét.

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások