Felhívás!

Szeretetből fakadó csodák

Értelemmel felruházott és érző lényekként mindannyian figyelemre, törődésre vágyunk, és a fogyatékkal élő gyerekek esetében ez hatványozottan fennáll. Ők ugyanis hiányosságaik okán fizikai és lelki egészségük, illetve fejlődésük szempontjából egyaránt fokozott figyelmet, törődést igényelnek.

Mindezek biztosításában fontos és elengedhetetlen szerep jut a szeretettel bélelt szülői gondoskodásnak, de ez nem minden esetben elégséges. A középsúlyos vagy enyhe értelmi fogyatékossággal és különböző egészségügyi gondokkal járó Down- szindróma esetén például ennél többre van szükség. Orvosi felügyeletre, különleges környezetre és bánásmódra, a tudatot és fizikai erőnlétet fejlesztő gyakorlatokra, valamint a felsoroltakat megvalósítani képes személyzetre. A követelményeknek megfelelő körülményeket és ellátást tehát csak e cél elérése és szolgálata érdekében létrehozott sajátos intézmény tud nyújtani. Éppen ezért üdvözlendő és örvendetes, ugyanakkor követendő példa a Romániai Evangélikus–lutheránus Egyház által, a magyar kormány támogatásával Sepsiszentgyörgyön építetett Irgalmas Szamaritánus Keresztyén Oktatási Központ.

A 25 Down-szindrómás gyerek befogadását lehetővé tevő óvoda azonban felszereltsége ellenére sem tudná a feladatát maradéktalanul teljesíteni a személyzetből áradó szeretet nélkül, amely csodákra képes. Szárnyakat ad a legelesettebbnek is, amint erről a létesítmény október 8-án lezajlott avatóünnepségén újra megbizonyosodhattunk. És ehhez elég volt az említett kór terhét vállaikon hordozó gyerekek műsorának megtekintése. Hiszen ilyen őszinte igyekezettel, tiszta szívből jövő odaadással megjelenített előadást ritkán látni, a felnőttek világában hasonlóval nem is találkozunk.

Ennek titka pedig az óvónőkről a gondjaikra bízott emberpalánták felé általunk is jól érzékelhetően sugárzó szeretetben rejlett, ami a kicsik lelkében megfoganván áldásként szállt vissza rájuk annak összes jótékony hatásával. Erről árulkodtak a gyerekek és felnőttek hálától csillogó szemei. Így tölti fel kölcsönösen nap mint nap egymást gondozó, illetve gondozott, és ennek jótékony hatásából a társadalom egésze részesül, hiszen a nemes cselekedetek áldott gyümölcseként jobbá és derűsebbé vállunk.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.