Felhívás!

Székely gourmet-nap

Figyelem: a termék nem fogyasztható vegánok és vegetáriánusok számára. Illetve egyes emberekben rossz érzést kelthet. Én szóltam előre!

Vasárnap megérkezett a várva várt december. Amíg az ország magát ünnepelte, addig mi itthon egy sokkal nagyobb ünnepre készültünk. A jó öreg disznóvágásra. Ez az az esemény, ami az adventi koszorúnál, a mikulásvirágnál, de még a fényekben úszó városoknál is jobban érzékelteti, hogy bizony-bizony közeleg a karácsony. Ez az első lépés az ünnep felé. Amíg a disznó nincs levágva, nem szólhat karácsonyi zene sem.

Hetekig készülünk a nagy napra. Elsőként kitakarítjuk a házat, ablakot pucolunk, mindennek csillogni kell. Mert jönnek a szomszédok, a segédkezők, nem lehet már rendetlenség. Aztán jön a számvetés. Van-e elég só, bors, kakukkfű, cukor a kávéba, kávé, pálinka, sör, bor satöbbi. Majd a nagy nap előtt sütni kell valami finom sütit, be kell szerezni az utolsó hiánycikkeket, és szólni kell minden családtagnak: „Holnap akkor öljük a disznót, ne felejtsd el, reggel várunk!”

Természetesen disznót vágni kizárólag akkor lehet, ha a család minden tagja jelen tud lenni. Mert hát ez egy ünnep. S az ünnep úgy szép, ha mindenki ott van, nemde? Hiába mondod te évek óta, hogy „nyugodtan tessék csak megcsinálni nélkülem, mert én úgy sem vagyok jó semmire, két lejt a munkám nem ér”, ott kell lenned! Ha egész nap csak ide-oda futsz egy kanállal, akkor is.

Egyébként ez a nap jól összehozza a családot, estére meg majd jól szétszakítja. Mindkettő oka: a pálinka. Ilyenkor legyél leány, legény, asszony, férfi, megiszod. Hideg van, büdös is van, nem számít, ha nem szereted, koccintasz s lenyeled. Aztán ennek jöhet a hátulütője, mert vannak olyanok, akik nagyon fáznak, több folyékony kabát kell. Egymás után megy le, majd jön vissza a pálinka, aztán persze hogy nem úgy forog a húsdaráló! Mindenki jobban tudja már a másiknál, hogy mit hogyan kell csinálni, csak már nem látja tisztán a munkaasztalt.

Végül aztán csak felkerül a kolbász a füstre, megfő a hurka. A család meg együtt dől hátra: na, a disznó levágva!

Bartok Barbara

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.