Felhívás!

Pedagógusnap?

Rég nem olvastam annyi elmarasztaló kommentárt a pedagógusokról, mint ezekben a napokban. Vajon hibás-e ez a társadalmi szelet azért, mert valakik valahol kitalálták, hogy legyen egy ilyen nemzetközi nap? Arról pláne nem tehetnek, hogy ezt valakik valahol ünnep- és szűnnapnak nyilvánították. Kellett nekik ez az alkalom, mely „alkalmat” teremtett arra, hogy megint elverjék a port azokon, akiket máskor az egekig magasztalnak, hősöknek tartanak?

Kibújt most a szeg a zsákból, s minden szenny, ami felgyűlt mostanság az iskolák körül, az oktatás háza táján, a szerencsétlen pedagógusok nyakába zúdult. Felrótták nekik a túlzottan magas fizetéseket, szemükre hányták a három(!) hónapos szabadságot, s méltánytalannak tartják sokan, hogy a járvány idején is, míg mások háromnegyedes fizetést visznek haza, ők felmarkolták a teljes javadalmazást. Elgondolkodtató, hogy éppen azokkal szemben lángolt fel ez a megmagyarázhatatlan gyűlölet, akiket a jövő építőinek, a helytállás példaképeinek szokás nevezni.

Ezt a – nevezzem így! – közömbösséget olvastam ki abból, hogy a megyeszékhelyen, a központban, az egyik bank nagy ablakain szépen kivitelezett és jól megfogalmazott, csak román nyelvű szöveggel, háromszor is megismételve köszönik meg az egészségügyieknek, a tűzoltóknak, az önkénteseknek azt az áldozatos munkát, amit a járvány idején végeztek és végeznek. Ezzel nincs is gond tulajdonképpen, bár a magyar nyelvű köszöntést hiányolhatjuk, de megfontolandó, ha már mindenkit felsorolnak, miért nem utalnak egy félmondat erejéig a pedagógusokra is!

Lehet, ez a jegyzet meg sem születik, ha nem olvasom, hogy ugyanekkor van az építészet, tehát az építők napja is. Akár egészséges összekapcsolásnak is minősülhetne, hiszen mindkettő épít. Az építő lakóházakat, a pedagógus lelkeket. Tegyük fel, hogy tudatos ez a párosítás. Tényleg utalásként felfogható a konkrét és átvitt értelmű építkezés összefüggéseire. Tudjuk, az utóbbi évtizedek építőkkel szembeni kiszámíthatatlansága sok kárt okozott, s mintha ez megismétlődne most, mint eddig is a jövőt építő pedagógusokkal szemben.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.