Felhívás!

Nekik remi, nekünk semmi

Semmi sem vesz el, csak átalakul. Vagy odébb teszik. A legmagasabb román állami kitüntetés, amelyet a bukaresti politikum egyöntetű javaslatára Iohannis elnök megvont Tőkés Lászlótól, átkerült Adrian Zuckerman, a leköszönő amerikai nagykövet zakójára. Amint a Békás-szorost a román bíróság áthelyezi Neamț megyébe, csak úgy, egyszerűen. (Hogy is mondja a Biblia: Átkozott, aki elmozdítja felebarátja határkövét – 5 Móz. 27:17).

Mivel érdemelte ki a cukorember a mega­plecs­nit? Mert az USA-t hiába keresnénk Románia legnagyobb kereskedelmi partnerei között. Hallott a kedves olvasó akár egy turkálóról, amelyet egy kaliforniai vállalkozó nyitott volna nálunk?

2019-ben 3,33 milliárd dollár volt a román-amerikai árucsere értéke. Világszinten ez kutyafüle. De most tessék megnézni a legnagyobb tételeket: román kivitel az USA-ba 88,9 millió dollár – acél. Behozatal – 45, 6 millió dollárnyi kézigránát és lőszer. Kezd derengeni, ugye? Stratégiai partnerünk, amely úgy piknikel Deveselun, hogy a gazda közelébe sem jöhet, megvéd minket az oroszoktól, akik olyan balfácánok, hogy nem képesek Navalnij gatyájába rendesen bedugni a novicsok-mérget.

Zuckerman úr inkább azért térhet haza kitüntetetten, mert úgy viselkedett, mint a PNL szóvivője: agyondicsérte Iohannist és Orbánt, miközben szidta a PSD-t, mint a bokrot. Képzeljük el, hogy a kínai vagy orosz nagykövet teszi ezt, de fordítva. Nem kipenderítették volna őket már réges-rég az országból? És most a PSD hallgat, mint… tudják önök micsoda. Akik felemelték szavukat a nagykövet beavatkozásai ellen, azokat a PSD penderítette ki saját soraiból, lásd Șerban Nicolae, Pleșoianu.

Aztán a PSD az utóbbi időben éppen akkor volt jelen, illetve hiányzott a törvényhozás vitáin, amikor a PNL érdeke ezt vagy azt kívánta meg. Érti ezt valaki? Vagyis az olvasók közül, mert én értem, ugyanis szeretek sakkozni, és tudom, mit jelent az, hogy a versenyzők néhány (amolyan balett-) lépés után kiegyeznek a döntetlenben.

Értem, értem, de az én nyugdíjammal mi lesz? Aha, tetszik mondani, azért van az RMDSZ a kormányban, hogy ezt is szóvá tegye. Van egy hagyományos türelmi időszak, reméljük a jót. Csak annyit kell mondania: alkalmazzák a törvényt. A Törvényt! Nyuggerpénz, nem kézigránát!

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.