Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Még nem késő

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) tartalékos, illetve nyugállományú tisztjeit tömörítő szövetség kezdeményezésére, valamint szervezésében szeptember közepén Pitești-en emlékművet állítottak és avattak a Securitate, vagyis a kommunista diktatúra hírhedt politikai rendőrsége tagjainak a tiszteletére. Ráadásul ezt a szekus-pribékek által halálra kínzott, vagy kivégzett áldozatoknak is végső nyughelyéül szolgáló hősök temetőjében követték el. És abban a városban, amelynek börtöne a rendszerellenességgel vádolt személyek megtörésének, illetve kiiktatásának az országos központja volt.

Nyílt titok, hogy a SRI-t a Securitate állományából és nyomdokain hozták létre. A szellemisége és az állampolgárok megfigyelésére, sakkban tartására irányuló tevékenysége nem, csak a végrehajtásának módszere változott. A rendelkezésére álló információhalmaz, titkosügynök- és besúgóhálózat felhasználásával beszivárgott a politika, a gazdaság, az igazságszolgáltatás berkeibe, majd megkerülhetetlen tényezővé vált. A látszatot azonban eddig megőrizte, és a háttérből irányított beépített, megzsarolt, vagy jól megfizetett emberei által.

Az emlékműállítás tehát az erőfitogtatással fűszerezett, nyílt színrelépés félreérthetetlen jele. Ugyanakkor a Securitate és elvetemült kiszolgálói által tönkretett, kisemmizett, rácsok mögé csukott, munkatáborokba hurcolt, bántalmazott, kivégzett ártatlanok emlékének a meggyalázása. Nyílt arculcsapása a keresztény értékeken és erkölcsön, demokratikus elveken alapuló társadalom kiépítéséért a múltban és jelenben küzdőknek. Egy velejéig romlott pa-rancsuralmi rendszer hóhérainak a tisztára mosdatására tett aljas kísérlet. A gyilkosokból hősöket faragó történelemhamisítás.

Az álnok és felháborító eseményért mindannyian felelősek vagyunk, mert a belénk vert félelem, rajtunk úrrá lett közömbösség, fásultság, nemtörődömség és kishitűség hatására nem szegültünk szembe a lábainkra béklyót, a kezeinkre bilincset, az ajkainkra lakatot helyező áldatlan folyamatokkal. De még nem késő cselekedni, egységesen, határozottan és elszántan.

Az ellenállás első lépéseként ki kell harcolni, el kell érni a szégyenletes emlékmű lebontatását.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük