Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Rácsodálkozni arra, ami a mienk

Rácsodálkozni arra, ami a mienk Kovászna megye

A Nemzeti Erőforrások Minisztériumának finanszírozásával négy háromszéki helységben saját településük jellemzőit is beépíthetik a tananyagba a tanárok és diákok, a Kovászna Megyei Művelődési Központ (KMMK) által számukra készített tankönyvekből. Szőts-Papp Zsuzsa projektfelelőssel, a KMMK munkatársával beszélgettünk.

Hirdetés
Hirdetés

A tankönyveket annak a korosztálynak szánják – a IV–VI osztályosoknak –, amelyik még elég nyitott és érdeklődő környezete iránt, illetve a tanterve is jobban kapcsolódik a könyvbe foglalt ismeretekhez.

Az első körben megcélzott települések Vargyas, Torja, Bereck és Csernáton. A kiválasztás szempontjait illetően Szőts-Papp Zsuzsa elmondta, olyan települések jöhettek szóba, ahol már volt egy előzetes adatbázis, információ, esetleg monográfia, amelyre alapozhattak, illetve voltak olyan lelkes helybeliek, akik hajlandók voltak, sőt lelkesen közreműködtek a tananyag összeállításában. Ugyanakkor az egyes helységek földrajzi-kulturális jellegzetességei eltérőek, így most a munkacsoport azt is kitapasztalhatja – és majd ezt a tapasztalatot a további munkában hasznosítja –, hogy azok mennyiben befolyásolják a munka menetét. Torja és Vargyas például olyan természeti értékekkel rendelkeznek, amelyek bővebb leírást kívánnak (a Vargyasi-szorosról és a Torjai büdösbarlangról van szó), míg Berecknek a castrumjai említendők meg, illetve a fuvarozás szerepe a község múltjában, Vargyason és Csernátonban az épített örökség is nagyon figyelemreméltó. Számos esetben külső szakértőkhöz kellett fordulni, így geológusok, néprajzosok, történészek szakvéleménye alapján kerekedett ki a tankönyvek egy-egy részlete, a nagy struktúra viszont állandó, a tankönyvek kitérnek a települések történelmi, földrajzi adataira, keletkezéstörténetére, hit- és mondavilágára, helyi népszokásaira, hagyományaira, gasztrokultúrájára, tájnyelvére, épített örökségére. Ilyenformán pedig – az oktatók kreativitásától is függően – több órán is elővehetők, mert több tantárgyhoz is kapcsolódnak.

A tankönyvek tartalmi részének januárban fogott neki a csapat, és remélhetőleg 2023 januárjáig befejeződik a munka, amelyre 4 millió forintot nyert a KMMK a Nemzeti Erőforrások Minisztériumának meghívásos pályázatán. A nyomtatási költségeket még ezután kell kiteremteni, remélhetőleg az érintett települések önkormányzatai is beszállnak a finanszírozásba – mondta lapunknak Szőts-Papp Zsuzsa. Ha ezt a szakaszt rendben lezárják, akkor további települések is sorra kerülhetnek, de évente négynél nem több, mert nincs rá személyi kapacitás, csak most látják, mekkora munka a tankönyvírás.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük