Felhívás!

Majd otthon megnézzük

Óvodások, iskolások, néptáncosok, színjátszós gyermekek tanévzáró ünnepségén jelen lenni mindig felbecsülhetetlen élmény, főleg úgy, ha az emberlányának még nincs gyermeke. Így ugye külső szemmel pásztázhatja az anyukákat, apukákat, nagymamákat és nagytatákat.

Az első szülőtípus. Anyuka, apuka, kistesó, nagymama és nagytata szépen felöltözve, együtt érkezik félórával kezdés előtt. Igaz ugyan, sor és szám szerint kapták a jegyet, tehát helyet foglalni nem kell, de az időben érkezés az első számú alapelve a családnak. A szereplő lurkó izgatott, kicsit fél a színpadtól, mert tudja, nem bohóckodhat, szépen kell táncolnia, anyuka szomorú lesz különben. Az ingje makulátlan, a mellény a sajátja és méretben is passzol, a cipője úgy is tiszta, hogy kint szakad az ég. A család csendben, mosolyogva nézi végig az előadást, büszkeségük áramlik belőlük.

Szülőtípus: a késő-kása, a gyermek hisztis, „mert nem ette meg az ebédet, pedig zöldborsófőzelék volt, a tavalyi kedvence”. Utolsó utáni percen toppan be a terembe az egész család. Izzadságcseppek, zihálások, nem indult az autó. A jegyük otthon maradt, elől van még pont annyi hely, oda majd leülnek. A szereplőnek nincs kedve felmenni a színpadra, ezért dacból csak minden harmadik ütemre lép, akkor is másik lábbal. Kistesó mesét akar nézni, de nem ezt, hanem a másik dinósat. Ők a legzajosabbak, senki sem akar itt lenni, apuka a meccset nézné, nagypapa aludna, de a gyermekért mégiscsak.

Szülőtípus: a riporter, a kedvencem. Telefon feltöltve, külső akkumulátor a kistáskában, helyjegy az első sorokban, az első szülött, az egyetlen gyermek a szereplő. Mihelyt felérnek a színpadra, anyuka fellendíti a karját, telefon fekvőben, kamera indít. Súlyemelőket megszégyenítő karizom, látszik, van múltja a gyermek videózásában, ő bizony nem fog elfáradni a kétórás műsor alatt. Semmit nem él meg, nem látja a gyermekét élőben, csak a megfelelő fényerőt figyeli. Majd otthon megnézi, amikor levetíti a keresztszülőknek. De én, a háta mögött, a gyenge szemeimmel legalább nagyítva nézhetem a műsort.

Szabó B. Barbara

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. június 29., 13:59
    ÉRTÉKELÉS: 17

    2022ben tiszta szegyen, hogy mennyire nem tudnak egyesek viselkedni egy eloadason/szereplesen/koncerten. A mi idonkben azert jartunk az emlitett esemenyekre, hogy megeljuk azt, manapsag a “felelossegteljes” szulok, nem beszelve a nagymamakrol, pedig azert, hogy elejetol a vegeig videozzak azt, kozben meg halvany lilajuk nincs arrol, hogy mi tortent epp a szinpadon. Nem is lenne ezzel baj, mindenki maga donti el, hogy hogyan szeretne elvezni a latottakat de ne emelgesse a telefont 3 percenkent a magasba mert az bosszanto. Ha megszolitod, akkor te vagy a pofatlan es ne szolj bele, mert azt csinal amit akar!

    Mindenkepp, van meg ahova fejlodjunk.. a civilizacio legalso lepcsojere sem tudnak egyesek meg felnottkent sem fellepni, ihajcsuhaj “next generation”..