Felhívás!

Stoltenberg: a NATO jóval 300 ezer fő fölé emeli a kiemelt készültségben tartott erőit

Stoltenberg: a NATO jóval 300 ezer fő fölé emeli a kiemelt készültségben tartott erőit Külföld

A NATO jóval 300 ezer fő fölé emeli magas készültségi katonai erőinek létszámát, hogy kezelni tudja az Oroszország által jelentett biztonsági kihívásokat – jelentette ki Jens Stoltenberg a szervezet főtitkára hétfőn, a szövetséges országok madridi csúcstalálkozója előtti brüsszeli sajtótájékoztatóján.

„Megerősítjük azt a képességünket is, hogy konfliktus esetén több, előre telepített katonai felszereléssel, légvédelemmel tudjunk reagálni” – tette hozzá. Mint mondta, ennek keretében, többek között, megerősített parancsnokságra, korszerűsített védelmi tervekre lesz szükség. „Mindez védelmünk legnagyobb átalakítását jelenti a hidegháború óta” – jelentette ki.

Stoltenberg felhívta a figyelmet arra, hogy ennek megvalósításához, több beruházásra lesz szükség. A hétfőn közzétett nemzeti védelmi költségvetéssel kapcsolatos jelentésre hivatkozva elmondta: az utóbbi nyolc évben emelkednek az európai szövetségesek védelmi kiadásai, kilenc ország érte el, vagy haladta meg a hazai össztermék 2 százalékában meghatározott védelmi költségvetési minimumot, továbbá tizenkilenc szövetséges ország várhatóan 2024-ig eléri ezt a célt.

„A kétszázalékos arányt egyre inkább nem felső, hanem alsó határnak kell tekinteni” – fűzte hozzá.

Stoltenberg véleménye szerint a kedden kezdődő madridi NATO-csúcs átalakító jellegű lesz: a szövetségesek várhatóan az új biztonsági helyzethez alkalmazkodó stratégiai koncepciót fogadnak el, amely Oroszországot tekinti a legközvetlenebb fenyegetésnek, és foglalkozik a Kína által jelentett biztonsági kihívásokkal is.

Elmondta továbbá, hogy a csúcstalálkozón a szövetségesek megegyeznek egymilliárd euró költségvetésű NATO Innovációs Alap létrehozásáról, amely a kettős felhasználású új technológiákba történő beruházást szolgálja. Ezenkívül várhatóan Ukrajnának nyújtandó katonai segítségnyújtási csomagról is megállapodnak.

A NATO-főtitkár azt is bejelentette, hogy a csúcson előrelépést szeretnének elérni Finnország és Svédország történelmi jelentőségű NATO-tagsági kérelmével kapcsolatban, a szövetség valamennyi tagállamának aggályait figyelembe véve.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. június 28., 16:46
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Igen. Es a NATO vezetosege folhivja a romaniai helyhatosagok es polgarmesterek meg prefektusok figyelmet arra, hogy minden megyeben ellenorizzek le a hidak allapotat a patakok es folyok felett , mert nem szeretne ,hogy egysegei tobb jarmuvet es tankot veszitsenek el bekeidoben a folyok es patakok atkelesenel ,mint az ukran fronton. Micsoda szegyen ez a felhivas Romanianak , egy olyan “partner”-nek, ahol a 30 ev “demokracy”-t nem az orszag epitesere es fejlesztesere hasznaltak ki az itteni vezetok, hanem az orszag kirablasara. Meg a NATO is informalva van arrol, hogy ennek az orszagnak nem kell bombazas, hiszen ez az orszag magatol is osszedol ! (Nem kamu hir ! A Romania tv is bemutatta a felhivast ,ahol az egyik roman tiszt is megszolalt, hogy messze nem kell menni, hiszen a Brasso megyei Cincu-i “poligon” kozeleben is talalhato egy olyan hid mely hamarosan magatol dol ossze . Sic ! )