Felhívás!

Uniós pénzeket érintő csalással és pénzmosással gyanúsított bűnbandát lepleztek le Temes megyében

Uniós pénzeket érintő csalással és pénzmosással gyanúsított bűnbandát lepleztek le Temes megyében Románia

Európai uniós és hazai alapokat érintő csalással és pénzmosással gyanúsított bűnbanda felszámolásán dolgozik a rendőrség szervezett bűnözés elleni temesvári egysége (BCCO) az Európai Ügyészség (EPPO) egyik munkatársának irányításával.

A keddi akció keretében 160 helyszínen tartanak házkutatást Romániában és Ausztriában, többek között közintézmények székhelyén és közalkalmazottak lakhelyén is – közölte a Román Rendőrség.

A tájékoztatás értelmében mintegy harminc személyt kísérnek be kihallgatásra.

A gyanú szerint a bűnbanda tagjai 2017-től több mint 150 fiktív céget hoztak létre, amelyek révén jogtalanul európai uniós alapokhoz jutottak, illetve a hazai költségvetésből származó támogatásokban részesültek. Többnyire a vállalatok tevékenységéhez szükséges különféle gépek, felszerelések, javak vásárlására igényeltek támogatást, amelyhez ugyancsak általuk ellenőrzött, a valóságban semmiféle tevékenységet nem folytató cégek állították ki a beszerzést igazoló, többnyire hamis iratokat.

Az esetek többségében a beszerzettként feltüntetett gépeket/javakat valójában nem vásárolták meg, vagy ugyanazokat a gépeket/javakat több projektben is használták, például a sorozatszámuk vagy színük megváltoztatásával.

A jogtalanul megszerzett pénzt rendszerint bankautomatákból vették fel a bűnbanda vezetőihez közel álló személyek, majd más magán- vagy jogi személyek használták fel az összegeket különféle javak és szolgáltatások megvásárlására.

Az eddigi becslések szerint a bűnbanda által okozott kár értéke meghaladja az 5 millió eurót. 

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.